Je krásne obdobie jesene a húb je skutočne ako po daždi. Mnohí hubári sa tešia, že si stihli nazbierať a vysušiť dostatok húb na celú zimu.
Počas chladných dní ich môžu využiť do lahodných polievok, omáčok, rizota, cestovín či tradičného slovenského ľudového jedla zo severovýchodného Slovenska tzv. mačanky.
Na huby sa vo svojom recepte zamerala aj známa moderátorka Miriam Kalisová. Svojim sledovateľom na Instagrame ukázala recept na dokonalú hubovú krémovú polievku bez zahusťovania.
Miriam prezradila, že tajomstvom polievky je zmes húb – hnedé šampiňóny a čerstvé shitake huby.
Základom polievky je aj voňavá oravská slaninka, ktorú si nakrájate na kocky a opražíte dozlatista. K slanine pridáte cibuľku a tiež restujete do zlatista.
„Potom pridajte pol čajovej lyžičky mletej rasce a kurkumy,“ vysvetlila Miriam. Následne orestujte a pridajte huby aj s kúskom masla a posoľte. So soľou radí známa moderátorka opatrne, pretože je tam už slaninka.
Následne zmes podlejte troškou vody. Miriam zdôrazňuje, že asi len pol deci. „Nech huby nasajú všetky chute a varte 5 minút … dolejte vodou tak, aby boli huby úplne ponorené, zakryte a varte spolu 20 minút…,“ vysvetlila ďalší postup.
Následne pridajte šľahačkovú smotanu na zjemnenie. Celú polievku vymixujte tyčovým mixérom do hladka.
Na koniec ešte dochuťte soľou i korením. Miriam radí, že ak je chuť príliš výrazná, prilejte trochu vody a nechajte prevrieť.
Ako polievku podávať?
„Podávame s orestovanými nakrájanými shitake hubami.“ Ak tento druh húb nemáte, môžete ich nahradiť hnedými šampiňónmi, ktoré tiež orestujete na panvičke na troške oleja.
„Polievočku ozdobíme okrem húb aj čiernym sezamom a jesenná dokonalosť je na svete,“ dodala na záver svojho receptu Miriam Kalisová.
Zdroj úvodnej koláže: Instagram/miriam.kalisova
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.