Toto je skutočný biotop pre baktérie a mikróby. Možno vás to (ne)prekvapí, ale jedným z najšpinavších predmetov, ktoré máte v kuchyni, je hubka na riad.
Hubka na riad je nevyhnutnou súčasťou kuchynského vybavenia. Avšak, veľmi rýchlo sa zašpiní. Preto sa považuje za živnú pôdu pre choroboplodné zárodky. Je preto nevyhnutné často ju vymieňať. Prípadne, dôkladne sa o ňu starať.
Názor vedcov
Hubka je pri umývaní riadu veľmi obľúbená, ale vedci dvíhajú varovný prst, informuje portál Interia. Podľa nórskych vedcov „jedna špongia pojme viac baktérií ako ľudia na Zemi“.
Odborníci preto navrhujú hygienickejšie spôsoby umývania riadu. Radia nahradiť špongie kuchynskými kefami, prípadne ich vymeniť čo najčastejšie.
Hubka na riad a dezinfekcia
Zmena hubky niekoľkokrát za týždeň by vašu peňaženku vyšla poriadne draho. Naučte sa preto pravidelne ju dezinfikovať. S jednoduchým trikom vám pomôže soľ a ocot.
Špongiu vložte do hlbšej nádoby a zasypte ju lyžicou soli. Potom nalejte lyžicu octu. Túto zmes zalejte vriacou vodou. Počkajte 10 minút – špongia bude dezinfikovaná a pripravená na použitie.
Dezinfikovať sa odporúča aspoň raz až dvakrát počas týždňa.
Redakcia Vášeň v Tebe
Súvisiace články:
Vianočné umývanie okien. Vyskúšajte trik pre lesklé okná aj pri mínusových teplotách
Zdroj úvodnej foto: Pexels/Kampus Production
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.