Vaječné škrupiny, ktoré bežne vyhadzujeme, sú skutočnou pokladnicou prospešných látok. V 90 percentách pozostávajú z vápnika, sú tiež zdrojom železa, zinku, medi, mangánu, fluóru i chrómu.
Vaječné škrupiny a voda po ich uvarení majú fantastický vplyv na stav črepníkových a záhradných rastlín . Ak milujete kvety a chcete, aby rástli zdravo a krásne, uschovajte si tieto vzácne „zvyšky“. A použite ich ako prírodný kondicionér na kvety.
Voda po uvarení vajec
Pri varení vajec sa voda obohacuje o ióny vápnika a ďalšie prvky, ktoré sú pre rastliny veľmi cenné. Vedci zistili, že voda z uvarených vajec je prirodzenou „hnacou silou“ rastu.
Podporuje tiež správny vývoj a lepšiu kondíciu rastlín. V porovnaní s bežnou vodou zalievanie vápnikom spôsobuje, že rastú takmer 10-krát rýchlejšie, informuje portál Interia.
Ako zalievať rastliny?
Hneď ako sú vajcia uvarené, vodu nalejte do samostatnej nádoby a nechajte ju vychladnúť.
Potom ju už len vložte do nádoby s rozprašovačom a postriekajte listy, alebo zalievajte tradične naliatím vody do zeminy.
Aké rastliny by ste nemali zalievať vodou z uvarených vajec?
Ale pozor. Nie všetky rastliny dobre znášajú vápenatú vodu. Ide najmä tie, ktoré majú rady kyslý substrát – azalky (záhradné aj črepníkové), rododendrony, hortenzie, vresy a paprade.
Vaječné škrupiny
Vaječné škrupiny môžete použiť pre sadenice ako súčasť kompostu. Vápnik obsiahnutý v škrupinách umožní mladým rastlinám rýchlejšie rásť a udržiavať si dobrú kondíciu a zdravie.
Vďaka škrupinám budú odolnejšie aj voči škodcom a chorobám.
Tip na leto: Navyše, ak rozhodíte rozdrvené škrupiny po zemi pri ovocí a zelenine, dodajú im cenný vápnik a ďalšie prvky.
Redakcia Vášeň v Tebe
Súvisiace články:
Mikuláš je aj o mandarínkach. Šupky nevyhadzujte, môžete ich využiť pri upratovaní
Korok z vína nevyhadzujte. Radšej ho rozrežte a ušetríte čas aj peniaze
Zdroj úvodnej foto: Pixabay/Monsterkoi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.