Pečenie domácej vianočky je v mnohých rodinách predvianočnou tradíciou. Rovnako je to aj v rodine bývalej tanečnice Katky Jakeš.
„Už sa to stalo našou tradíciou, že každý rok pečiem vianočky pre celú rodinu a vždy sa na to veľmi teším!“ uviedla Katka na sociálnej sieti Instagram a zverejnila aj svoj recept.
„Tento recept totiž nikdy nesklame a cesto je veľmi príjemné, taký malý antistres. Dodržujte presný postup a svoju rodinu môžete na Štedrý deň ráno prekvapiť nenormálne chutnými raňajkami,“ inšpiruje bývalá tanečnica.
Recept na domácu vianočku
Ingrediencie
500 g polohrubej múky (niekedy ešte pár gramov pridávam pri miesení),
100 g trstinového cukru,
3 žĺtka,
150 g roztopeného masla,
1 kocka droždia,
250 ml vlažného mlieka,
nastrúhaná kôra z 1 citrónu,
mandle 2 balíky,
hrozienka 3 balíky,
1 čl soli.
Postup:
„Droždie nažmolím do mlieka a odložím do trúby na 50 stupňov na 30 min (moja vychytávka ako urýchliť proces kvasenia). Medzitým si pripravím ostatné ingrediencie do jednej nádoby.
Pridám vykvasené droždie a poriadne vymiesim cesto. Približne v polovici miesenia pridám do cesta hrozienka a mandle (toto je nepovinné, my to ľúbime s veľa hrozienkami a mandľami).
Keď sa cesto krásne spojí, odložím zas do trúby vyhriatej na 50 stupňov na 1 hodinu. Po uplynutí času vyberiem cesto a rozdelím na 2 rovnaké časti ktoré samostatne ešte rozmiesim. Potom každú časť rozdelím ešte na 4 rovnaké diely ktoré pletiem podľa videa.
Na záver potriem bielkom a nasypem na vrch mandle. Dám piecť na 180 stupňov cca 40 min.“
Prajeme dobrú chuť.
Redakcia Vášeň v Tebe
Súvisiace články:
Makové linecké koláče Miriam Kalisovej. Odpadnete, keď ich ochutnáte
Pečiete? Urobte si domáce koláčiky podľa receptu legendárnej speváčky Hany Zagorovej
Zdroj úvodnej koláže: Instagram/katka.jakes
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.