Varená ryža patrí medzi obľúbené prílohy mäsitých jedál. V mnohých slovenských domácnostiach je úplne bežnou praxou, že jedlo uvarené v nedeľu sa po ohreve zje aj v pondelok.
Viete však, ako správne skladovať ryžu, aby ste si nespôsobili zdravotné problémy?
Varená ryža by totiž nemala zostať pri izbovej teplote príliš dlho. Odborníci dôrazne varujú, že ryža patrí medzi potraviny, ktoré sú často kontaminované baktériou Bacillus cereus. Tá vo vlhkom a teplom prostredí uvoľňuje jedy, ktoré vyvolávajú črevné problémy v podobe hnačiek či zvracania.
Ako sa uskladňuje varená ryža?
Portál Beszamel radí uvarenú ryžu vysypať na lopárik alebo pracovnú dosku a oddeliť jednotlivé zrná vidličkou. To vedie k rýchlemu vychladnutiu ryže.
Web ProŽeny pri ochladnutí ryže radí prepláchnuť ju studenou vodu a nechať v sitku odkvapkať. Následne ju vložte do uzatvárateľnej nádoby na potraviny a odložte do chladničky. Takto uskladnená ryža zachováva svoju chuť a živiny ďalšie dva dni.
Ako ryžu zmraziť?
Český portál tiež radí, ako môžete prebytok uvarenej ryže zmraziť. Opäť je najprv potrebné dodržať pravidlo o rýchlom schladení.
Do mrazničky je ideálne vložiť ryžu do pol hodiny od jej uvarenia. Skladovať ju môžete vo vreckách. Odporúča sa spotrebovať ju do jedného mesiaca.
Mrazenú ryžu ohrievajte rovnako ako ryžu z chladničky – buď na panvici, alebo v mikrovlnnej rúre.
Redakcia Vášeň v Tebe
Súvisiace články
Ako uvariť vajíčko namäkko? Mnohí robia jednu chybu
Viete, ako ľahko odstrániť zápach rýb z vašich rúk a hrncov?
Zdroj úvodnej foto: Unsplash/Pille R. Priske
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.