Prichádza jar a mnohí už túžia nielen po slnečných dňoch, ale aj po čerstvej zelenine a bylinkách. Ak svoje dobrodružstvo s bylinkami v kuchyni ešte len začínate, vyberte si tie, ktoré nie sú náročné na pestovanie. A ktoré to sú? Určite by na vašom balkóne nemala chýbať bazalka, rozmarím a mäta.
Uvedené bylinky totiž môžete pridať do mnohých jedál. Zatiaľ čo rozmarín a mäta sú viacročné rastliny, bazalka zimu pravdepodobne neprežije a budúci rok ju bude treba presadiť, informuje portál SuperExpres.
Bazalka v kvetináči
Bazalka je jednou z tých bylín, bez ktorých si taliansku kuchyňu len ťažko predstaviť. Čerstvé listy dotvárajú chuť cestovín, pesta či paradajok. Výborne sa hodí do šalátov a limonád so zelenou uhorkou.
Bez ohľadu na to, či rastie v kvetináči alebo na záhrade, bazalka je rastlina, ktorá má rada slnko. Preto kvetináč orientujte smerom k slnku. Optimálna teplota pre túto bylinku je 20 až 25 stupňov Celzia. V tieni bude rásť pomalšie a listy budú menej aromatické.
Črepník s bazalkou umiestnite na miesto chránené pred vetrom a dažďom. Rastlina nemá rada vlhko, ale ani sucho. Preto ju pravidelne polievajte – každé dva dni, v horúcom počasí každý deň, aby bola pôda mierne vlhká. Ak je zem mokrá, bazalka zhnije. V horúcich dňoch sa oplatí postriekať listy vodou.
Rozmarín
Rozmarín je ďalšou bylinkou, ktorá je veľmi obľúbená v kuchyni. Rozdrvené listy rozmarínu uvoľňujú vôňu, ktorú si mnohí spájajú s dovolenkou v Chorvátsku. Esenciálne oleje, ktorými disponuje, sa využívajú v aromaterapii – pôsobia upokojujúco a dodávajú energiu.
Rozmarín sa v kuchyni používa najmä na marinády. Dokonale zvýrazní chuť mäsa – najmä zveriny a jahňaciny. Ale aj kuraciemu mäsu dodá výraznosť. Bylinka sa hodí aj k pečenej zelenine. Pečené zemiaky s vetvičkami rozmarínu vám určite budú chutiť. Čerstvé listy budú chutiť aj so zmrzlinou, sušienkou a orieškami.
Ako sa starať o rozmarín v kvetináči? V prvom rade zalievajte striedmo, sucho znesie lepšie ako prebytočnú vlhkosť. Pamätajte, že kvetináč s rozmarínom potrebuje teplé a slnečné miesto.
Mäta
Mäta uzatvára zoznam najlepších byliniek pre začiatočníkov pri pestovaní na balkóne. Je totiž nenáročná na pestovanie v črepníku.
Má široké využitie. Môžete si urobiť nálev na trávenie, limonádu a pridať do dezertov a slaných jedál. Ľahká, osviežujúca a šťavnatá zelená sa hodí k studeným nápojom a nápojom s citrónom alebo limetkou. Mäta je výbornou súčasťou ovocných a zeleninových šalátov. Čerstvé nasekané lístky mäty budú perfektným doplnkom ázijských jedál.
Mäta nevyžaduje značnú starostlivosť. Je to však rastlina, ktorá sa rýchlo rozširuje, potrebuje preto väčší črepník. Má rada vlhkú pôdu a slnko, ale dobre sa jej bude dariť aj v polotieni.
Anketa
[poll id=“55″]
Redakcia Vášeň v Tebe
Súvisiace články
Aké práce v záhrade netreba odkladať?
Krásne a neprehliadnuteľné! TOP balkónové kvety, ktoré očaria každého
Zdroj úvodnej foto: Pixabay
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.