Cvikla patrí medzi druhy zeleniny, ktoré prečisťuje krv. Obsahuje tiež množstvo živín nesmierne dôležitých pre imunitný systém. Vedeli ste však, že vitamínovou bombou nie je len samotná cvikla, ale aj jej listy?
Cvikla by mala byť súčasťou vášho jedálnička z viacerých dôvodov. Cvikla je totiž vhodná na:
podporu trávenia,
boj proti demencii,
podporu zdravého srdca a krvného tlaku,
podporu rastu buniek,
boj proti vzniku rakoviny,
podporu činnosti pečene,
zlepšenie imunity.
Autorka Charlotte Haigh vo svojej knihe 100 receptov na posilnenie imunity informuje, že cvikla stimuluje červené krvinky a zlepšuje prívod kyslíka do buniek. Zelenina tiež obsahuje mangán, ktorý je potrebný na tvorbu interferónu – silnej protirakovinovej látky.
Cvikla tiež obsahuje antokyanín, ktorý pôsobí proti vzniku rakoviny a srdcových chorôb. Má tiež detoxikačné vlastnosti, zlepšuje funkciu pečene a obličiek. Obsahuje vlákninu a je dôležitá pre srdce a tráviacu sústavu.
Pikantná polievka z cvikly
Určite ste už ochutnali nastrúhanú cviklu či rôzne cviklové šaláty. Jedli ste však už pikantnú polievku z cvikly?
Ingrediencie na 2 porcie
1 nadrobno pokrájaná cibuľa,
1 roztlačený strúčik cesnaku,
400 g konzervovaných paradajok,
1 lyžička čili korenia,
1 lyžica olivového oleja,
2 umyté čerstvé cvikly,
kyslá smotana podľa chuti.
Postup:
Rúru si nahrejte na 200 ˚C. Každú cviklu zabaľte do alobalu a pečte asi 45 minút domäkka. Nechajte vychladnúť, potom ošúpte a pokrájajte na kocky. V panvici na olivovom oleji opražte cesnak a cibuľu.
Pridajte čili korenie a primiešajte paradajky. Zmes povarte 15 minút, potom pridajte cviklu. Polievku nalejte do misiek a podávajte s kyslou smotanou.
Cvikla a jej listy
Samotné listy cvikly mnohí vyhadzujú. Nerobte to, sú zdrojom živín. Obsahujú vitamín A a C, železo, vápnik. V kuchyni sa využívajú podobným spôsobom ako špenát. Jednoducho sa iba niekoľko minút povaria a podávajú sa teplé s trochou olivového oleja.
Surové listy z cvikly môžete využiť ako súčasť rôznych šalátov. Haigh však varuje, že listy z cvikly by nemali konzumovať ľudia, ktorí majú artritídu a obličkové kamene.
Zuzana Franková
Súvisiace články
Využite dar z prírody! Ako pomáha podbeľ?
Zdroj úvodnej foto: Pixabay
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.