7.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/Crouton Crackerjacks).
Drobenkový koláč je chutný a napriek zdaniu ľahko pripraviteľný dezert pre celú rodinu. Môžete ho podávať so slivkami, rebarborou a jahodami – v skutočnosti chutí skvele s akýmkoľvek ovocím. Interia prináša jednoduchý recept na koláč, ktorý si zamilujete!
Koláč s ovocím a drobenkou sa hodí v každej situácii. V lete je samozrejme najlepšie použiť sezónne ovocie, ale v zime môžete použiť mrazené ovocie alebo dokonca ovocie z kompótu. Tentoraz vám ponúkame recept na chutný koláč s jahodami. Jeho chuť vyvoláva spomienky na detstvo.
Drobenkový koláč s jahodami
Ingrediencie
- 2 šálky celozrnnej múky na koláče – 320 g
- kocka masla – 200 g
- 5 stredných vajec
- asi 3/4 šálky cukru – 170 g
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 700 g jahôd
Príprava:
1. Vajíčka a maslo vopred vyberte z chladničky. Potom rozpustite kocku masla a necháme ju vychladnúť.
2. Formu (plech s priemerom 27/18 cm alebo tortovú formu s priemerom 24 cm) vyložte papierom na pečenie a steny vymažte maslom. Prilepte na ne pásy papiera na pečenie, aby cesto pri kysnutí nevytieklo.
3. Pripravíme si jahody – odstopkujeme, prekrojíme na polovice.
4. Do malej misky dajte celozrnnú múku alebo hladkú múku – dva 250ml hrnčeky alebo 320 gramov. Pridajte dve čajové lyžičky prášku do pečiva. Vo veľkej miske rozšľahajte päť stredne veľkých vajec a pridajte 3/4 šálky cukru. Vajíčka s cukrom šľahajte mixérom na najvyššej rýchlosti – minimálne štyri minúty.
5. Tenkým prúdom prilievame vychladnuté rozpustené maslo. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Všetko to premiešame lyžičkou.
6. Hotové cesto preložíme do formy vystlanej papierom na pečenie.
7. Na cesto husto poukladáme jahody reznou stranou nahor.
8. Na jahody navrstvite drobenku.
9. Formu s cestom vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov (horný/spodný ohrev). Vyberte strednú policu. Koláč pečieme asi hodinu.
Recept na drobenku – 350 g
Ingrediencie
- 150 g pšeničnej múky – menej ako šálka
- 100 g cukru – pol šálky
- 100 g masla – pol kocky
1. Na čistý a suchý povrch nasypte celozrnnú múku. Pridajte cukor a maslo.
2. Všetky prísady spojte rukami a roztlačte ich. Všetko môžete najprv nakrájať nožom, aby ste sa vyhli zahrievaniu masla.
3. Ak drobenku nepotrebujete hneď, odložte ju na niekoľko hodín do chladničky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pri akej teplote pečiete cheesecake? Držte sa jedného pravidla a bude vláčny ako obláčik
Viete, ako vyprážať šišky, aby nenasiakli takmer žiadny tuk?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.