Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Životný štýl,

Odborník na výživu upozorňuje na najväčšie prehrešky pri grilovaní. Rošt pokrytý špinou je len začiatok

15.06.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/kaboompics). Grilovanie je náš národný šport, no Slováci sa opakovane dopúšťajú celého zoznamu hriechov. Rošt, ktorý je pokrytý špinou, je na prvom mieste zoznamu,...

15.06.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/kaboompics).

Grilovanie je náš národný šport, no Slováci sa opakovane dopúšťajú celého zoznamu hriechov. Rošt, ktorý je pokrytý špinou, je na prvom mieste zoznamu, ale tým to nekončí. Odborník na výživu upozorňuje na často nenápadné detaily, poukazuje na chyby a vyvracia grilovacie mýty. Haps poukazuje, že aj podpaľovače z obchodu alebo obľúbené … hliníkové tácky môžu byť nebezpečné.

Grilovacie suroviny
Foto: pixabay.com/suju-foto

Grilovacia sezóna je už dávno v plnom prúde, ale to neznamená, že sme túto zručnosť zvládli dokonale – práve naopak. Naopak, Slováci opakovane robia tie isté chyby, ktoré môžu mať katastrofálne následky. Medzi najväčšie prehrešky patrí nesprávne zapálenie ohňa alebo jednoduché opekanie na grile.

Grilovacie hriechy, ktoré môžu mať poľutovaniahodné následky 

Grilované jedlá sú skutočnou pochúťkou. Mäsité chute, ako je bravčová krkovička, klobása alebo krídla, ako aj vegetariánske pochúťky – zeleninové špízy, halloumi alebo chrumkavé zemiaky – chutia neskutočne dobre. Nech už si vyberiete akékoľvek jedlo, nezabudnite na niekoľko dôležitých pravidiel. Bez nich sa aj tie najlepšie pokrmy zmenia na jedovaté a priam tikajúce bomby!

Na piedestál chýb pri grilovaní môžeme dať: príliš rýchle položenie jedla na gril. Ako radia odborníci, v tomto prípade sa neodporúča ponáhľať. Suroviny by mali pristáť na dobre vyhriatom rošte, ktorý je predovšetkým… čistý! Áno, možno to znie absurdne, ale mnoho ľudí túto chybu stále robí, čo má za následok, že na našich tanieroch končia zvyšky z predchádzajúceho grilovania a pripálené kúsky. 

Na grilovanie je ideálne drevené uhlie, brikety alebo tvrdé drevo. Preto sa odporúča vyhnúť používaniu chemických podpaľovačov, hádzaniu farebných novín do ohňa a používaniu lakovaného alebo natretého dreva. Kvalita podpaľovačov alebo dreva má obrovský vplyv nielen na chuť, ale aj na kvalitu jedla.

Grilovanie s rozumom – ak sa chcete stravovať zdravo, radšej sa vyhnite týmto hriechom 

Ďalšou častou chybou, ktorú ľudia robia pri grilovaní, je používanie hliníkových podnosov. Užitočná maličkosť často obsahuje toxický bisfenol A, ktorý môže viesť k hormonálnym poruchám. Grilovanie studeného mäsa je ďalšou chybou, ktorej sa často dopúšťame. Mäso a zeleninu by ste mali vybrať z chladničky aspoň 30 minút pred umiestnením na gril. Príliš dlhé a nesprávne marinovanie mäsa je ďalším prehreškom. Adam Chrząstowski, šéfkuchár reštaurácie Bałkańska Dusza, konzultant Steak Advisors a prezident kulinárskej súťaže Bocuse d’Or Poland, sa podelil o svoj názor:

Som proti marinovaniu najdrahších surovín, t. j. roastbeefu, roštenky, stehna a sviečkovej. Bravčovú krkovičku možno marinovať, ale v jemnej marináde. Dôvodom je, že hlavnou úlohou marinády je zjemniť mäso a tieto suroviny, ktoré som spomenul, sú mäkké samé o sebe. Okrem toho, ak použijete akúkoľvek marinádu, musíte mať na pamäti, že chuť mäsa sa zmení. Prečo teda míňať veľa peňazí napríklad na sviečkovicu alebo ochutený roastbeef či roštenku, ak chcete aj tak zmeniť ich chuť?

Dbajte tiež na to, aby kúsky na grile neboli príliš tenké. To platí pre mäso, syr a iné výrobky. V takom prípade sa zdravé sústa rýchlo spália, stratia šťavu, skĺznu z grilu a spôsobia kuchárovi viac problémov ako úžitku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedysi sa verilo, že prináša smolu a choroby. Dnes je táto rastlina krásnou dekoráciou našich domovov.

Táto matematická hádanka zo základnej školy rozdelila internet. Správnu odpoveď na ňu nájde len niekoľko percent ľudí


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Raňajkujete a za chvíľu sa opäť pozeráte do chladničky? Pridajte si do miešaných vajíčok jednu vec

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dulin). Vstanete, naraňajkujete sa, poobzeráte sa a opäť cítite, ako vám škvŕka v žalúdku. Poznáte to? Práve preto odborníci…

Turbo tréning na spaľovanie tukov. Do Silvestra budete ako prútik

20.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gorodenkoff). Blíži sa Silvester, takže je najvyšší čas rezervovať si miesta na plesoch alebo sa dohodnúť s priateľmi a…

Poznáme tajomstvo ich dlhovekosti. Toto je to, čo obyvatelia „modrých zón“ nejedia

19.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ruslan Huzau) Vďaka strave a zdravému životnému štýlu sa dožívajú až 100 rokov. Hovoríme o obyvateľoch tzv. modrých zón,…

Chcú vyzerať ako Slovanky, a tak sa napchávajú pohánkou. Nový trend na TikToku posúva hranice absurdity

19.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttersotck/muroPhotographer). Američanky sa zamilovali do postáv slovanských žien. Aby vyzerali ako ony, rozhodli sa zaviesť do svojho jedálnička obrovské…

Sviatok svätého Ondreja 2024 je už za rohom. Na kedy pripadá a odkiaľ sa tento zvyk vzal?

19.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/udra11). Sviatok svätého Ondreja je výnimočný čas plný kúziel, tajomných veštieb a tradícií, ktorý už po stáročia priťahuje mladých…

Auto Trendy

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Objasnené: Ako bude fungovať nové chladiace zariadenie pre jazdcov F1

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Exkluzívny pohľad na fungovanie nového chladiaceho zariadenia, ktoré FIA schválila na rok 2025. Prototyp FIA pre nové chladiace zariadenie formuly 1 využíva chladenú vodu, ktorá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov