17.06.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/Brian Lagerstrom).
Ako schudnúť rýchlejšie a efektívnejšie bez reštriktívnej diéty? Predovšetkým sa oplatí upraviť jedálny lístok, zaviesť zdravšie náhrady a pridať do každodenných jedál korenie, aby ste podporili metabolizmus a zlepšili spaľovanie tukov. Všetky sú ľahko dostupné a stoja drobné. Interia priniesla šesť korenín, ktoré pomáhajú pri chudnutí.
Ako zrýchliť metabolizmus a rýchlejšie schudnúť?
Odborníci na výživu a dietológovia už dlho tvrdia, že na úspešné chudnutie je potrebná predovšetkým zdravá strava. Cvičenie je len doplnkom, ktorý urýchľuje proces chudnutia, pekne zoštíhľuje a tvaruje telo, spevňuje ho a pomáha zbaviť sa celulitídy. Na našom vzhľade sa teda najviac podieľa to, čo nám každý deň pristane na tanieri.
Okrem jasných pokynov, ktoré hovoria o tom, že na chudnutie treba obmedziť alebo vylúčiť zo stravy cukor, rýchle občerstvenie, slané pochutiny, sladké nápoje a alkohol, sa odporúča spestriť jedálny lístok aj prísadami, ktoré majú na organizmus zahrievací účinok a výborne podporujú metabolizmus.
Korenie ako spaľovač tukov
Pridanie štipky do ovsenej kaše, polievky alebo sendviča zaručuje účinnejšie trávenie, a tým aj rýchlejšie chudnutie. Korenie na spaľovanie tukov navyše dokáže skvele podporiť chuť a vôňu. Sú tiež úplne prírodné a majú mnoho zdraviu prospešných vlastností. Čím by ste teda mali ochucovať, aby ste sa tešili z krásnej postavy?
Čili papričky
Pálivé čili papričky, či už v práškovej alebo čerstvej forme, pridané do jedla majú zahrievací, povzbudzujúci účinok a ovplyvňujú metabolizmus. Vďaka kapsaicínu, látke, ktorá ovplyvňuje proces premeny energie na teplo, môže zvýšiť rýchlosť spaľovania kalórií až o 10 %. Chilli tiež predlžuje pocit sýtosti, a to aj po malom jedle. Na využitie jeho vlastností stačí štipka.
Zázvor
Zázvor je korenie, ktoré má tiež priaznivý vplyv na tráviaci systém a trávenie. Olej obsiahnutý v jeho odnožiach stimuluje vylučovanie slín a žalúdočných štiav a má žlčopudný účinok. Okrem toho má konzumácia zázvoru – čerstvého aj práškového – zahrievací účinok a zlepšuje metabolizmus. Navyše na základe mnohých štúdií vieme, že jedna zo zložiek zázvoru – gingerol – dokáže urýchliť spaľovanie tuku z brucha, ako aj toho, ktorý sa nahromadil na vnútorných orgánoch (viscerálny tuk, ktorý je zdraviu nebezpečný). Zázvor sa odporúča ako korenie na zlepšenie chuti šalátov, polievok, sušienok, mäsových a rybacích jedál, s ryžou a cestovinami.
Čierne korenie
Čierne korenie je príliš podceňované korenie, ktoré sa používa pri príprave väčšiny jedál. Okrem čierneho korenia existujú aj iné druhy korenia, ako napríklad biele, červené a zelené. Ostrú chuť tohto korenia, ako aj jeho vlastnosti urýchľujúce chudnutie, zaručuje alkaloid nazývaný piperín. Vďaka prítomnosti tejto zlúčeniny jedlo obohatené o korenie zvyšuje vylučovanie tráviacich štiav, mierne zvyšuje telesnú teplotu, čím stimuluje metabolizmus. Korenie môže pri vysokých teplotách stratiť svoje cenné vlastnosti, preto je najlepšie ochucovať ním jedlá na konci varenia alebo pečenia.
Škorica
Škorica je mimoriadne všestranné a aromatické korenie, ktoré možno použiť aj ako náhradu cukru. Môžete ňou posypať kávu, müsli, ovsené vločky, pridať ju do nápojov a dokonca aj do rybích pokrmov. Škorica reguluje metabolizmus sacharidov, ovplyvňuje normálnu hladinu cukru v krvi, zvyšuje citlivosť buniek na inzulín a stimuluje metabolizmus. Odporúča sa v jedálničku diabetikov a tých, ktorí bojujú s nadváhou alebo obezitou. Stačí pol čajovej lyžičky škorice denne, aby sa prejavili jej účinky. Oplatí sa pripraviť si aj odvar na chudnutie so škoricou – stačí rozpustiť čajovú lyžičku korenia v polovici pohára teplej vody, pridať trošku medu a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Tento nápoj sa odporúča piť nalačno pred raňajkami – udrží váš metabolizmus v maximálnych otáčkach počas celého dňa.
Kurkuma
Dlho sa nevedelo, že kurkuma je jedným z najzdravších korení na svete. Okrem iného pôsobí:
- priaznivo pôsobí na imunitný systém organizmu
- protizápalový účinok,
- antioxidant,
- protirakovinové účinky,
- antibakteriálne,
- antivírusový,
- antimykotiká.
Okrem toho kurkuma zlepšuje trávenie, stimuluje vylučovanie pankreatických enzýmov a žalúdočných štiav, priaznivo pôsobí na funkciu pečene a má schopnosť potláčať chuť do jedla. Vďaka svojej intenzívnej žltej farbe a výraznej chuti sa výborne hodí k jedlám na báze ryže.
Bazalka
Bazalka vďačí za svoje zdraviu prospešné vlastnosti najmä svojim éterickým olejom, ktoré:
- stimulujú peristaltiku čriev,
- uľahčujú asimiláciu živín
- a stimulujú vylučovanie žalúdočných štiav.
Preto by ju určite mali zaradiť do svojho jedálnička tí, ktorí chcú schudnúť, ale aj všetci, ktorí trpia rôznymi tráviacimi ťažkosťami. Čerstvá bazalka je výborným doplnkom šalátov, polievok alebo jedál na báze nadúvajúcich rastlín – bôbov, fazule, tučných syrov a mäsa. Pomáha totiž uvoľňovať črevné kŕče a odstraňovať plynatosť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ovsené alebo mandľové? Ktoré mlieko je lepšie pre vaše zdravie?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.