Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Už nepijú, ale stále sú neznesiteľní a ťažko sa s nimi žije. Kto sú „suchí“ opilci?

18.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik.com/wirestock). Prestať piť – to je cieľ, ktorý vedie ľudí, ktorí začínajú s terapiou súvisiacou so závislosťou od alkoholu. Rozhodnutie prestať s látkou, ktorá môže...

18.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik.com/wirestock).

Prestať piť – to je cieľ, ktorý vedie ľudí, ktorí začínajú s terapiou súvisiacou so závislosťou od alkoholu. Rozhodnutie prestať s látkou, ktorá môže ničiť zdravie a život, je pre závislých prelomovým momentom. Ľudia, ktorí svoju cestu za zdravím ešte len začínajú, si však nemusia uvedomovať ťažkosti, ktoré ich ešte čakajú.

Foto: freepik.com/wirestock

Závislí často upadajú do mylnej predstavy, že keď prestanú piť alkohol, akoby mávnutím čarovného prútika, ich život bude lepší. V skutočnosti je proces obnovy plný prekážok a abstinencia sama o sebe nezaručuje triezvosť. Keď alkohol prestane cirkulovať v krvnom obehu, väčšina ľudí prejde štádiom „suchej intoxikácie“.

Prestať piť alebo vytriezvieť?

Charakteristickým znakom ľudí závislých od alkoholu je špecifický spôsob myslenia, ktorý je definovaný ako „alkoholik“. Alkoholická mentalita sa však nezmení, keď sa vzdáte vysoko odolných nápojov. Absencia alkoholu v tele nemení mentálne vzorce závislého človeka. Napriek absencii zjavných príznakov intoxikácie, ako je zhoršená reč a koordinácia, alkoholik naďalej myslí, cíti a správa sa, ako keby bol omámený dlhý čas. Často si však ani závislý, ani jeho príbuzní neuvedomujú, že abstinencia nie je synonymom triezvosti. 

Rodina je taká šťastná, že alkoholik nepije, že je schopný odpustiť aj veľké mrzutosti, ktoré od závislého trpí, pokiaľ sa k závislosti nevráti. Podivné správanie a emocionálne stavy však nie sú trvalými povahovými črtami, ale symptómom syndrómu „suchého alkoholika.“ Väčšina pijanov, ktorí chcú prelomiť závislosť, musí čeliť pravde, že cesta k vytriezveniu nie je krátka a jednoduchá.  

„Je to dlhý a bolestivý proces. Vytriezvenie bolí, a preto sa toľko ľudí nechce vzdať alkoholu – cítia sa paradoxne bezpečne, pretože nepoznajú iný život. Musíte byť neskutočne odhodlaní a úprimní. Tam nie sú žiadne skratky,“ povedal v rozhovore pre PopKillerTVPlus populárny rapper Peja, zotavujúci sa alkoholik.

Suchý opilec

Termín „suchý opilec“ bol vytvorený v hnutí Anonymných alkoholikov a opísaný v knihe The Dry Drunk Syndrome od RJ Solberga. Členovia AA poznamenali, že samotná abstinencia výrazne nezmenila komfort ich života. Napriek prekonaniu závislosti nedokázali získať spokojnosť zo života a vzťahov s blízkymi.

Foto: instagram.com/drydrinker

Po prvé, pociťovali ťažkosti pri oslobodzovaní sa od nepríjemných spomienok, fantazírovali o budúcnosti, mali silný pocit obete a prejavovali neustálu nevôľu voči svojim blízkym. „Choré myslenie“, ako opísali svoj stav, úplne zabralo a ovplyvnilo ich podobne ako predtým alkohol. Toto intenzívne sebapohltenie a nedostatok záujmu o druhých sa nazvali „suché pitie“ a tí, ktorí zažili tento stav, boli nazvaní „suchí alkoholici“. Dospeli k záveru, že alkoholici, ktorí sa nedávno zbavili závislosti, často zneužívajú tabak, kofeínové nápoje a sladkosti.

Jedlá ľudí, ktorých skúmali, pozostávali z veľkého množstva rafinovaných sacharidov, tukov a soli. Obsah bielkovín, ovocia a zeleniny v ich strave bol zanedbateľný. Táto diéta viedla k nestabilite krvného cukru u citlivých jedincov – až 95 percent opýtaných alkoholikov malo nízku hladinu glukózy. Vedci tiež zaznamenali veľkú konvergenciu medzi príznakmi typickými pre hypoglykémiu a príznakmi, ktoré hlásili „suchí alkoholici“.

Emocionálne a fyzické nepohodlie spôsobené nízkou hladinou cukru v krvi viedli k nadmernému fajčeniu, pitiu obrovského množstva kávy a konzumácii veľkého množstva cukru. Keď hladina cukru v krvi stúpala, úzkosť a telesné neduhy sa zmenšovali. Po krátkodobej úľave glukóza opäť prudko klesla, čo spôsobilo nepríjemné príznaky a prinútilo ho siahnuť po ďalšej cigarete a šálke kávy.

Napriek jednoznačným výsledkom svojho výskumu boli Worden a Rosallini ďaleko od unáhlených záverov o tom, ako liečiť syndróm „suchého opilca“ diétou. Samozrejme, zdravá strava je jedným z prvkov efektívneho vyliečenia sa zo závislosti, ale nenahradí psychoterapiu a prácu na sebe v podpornej skupine, ktorá je v prípade alkoholizmu nevyhnutná.

Bol som upír

Foto: instagram.com/drydrinker

Človek označovaný ako „suchý alkoholik“, hoci dodržiava abstinenciu, prezentuje správanie pripomínajúce tie z obdobia aktívneho pitia. Napriek nekonzumovaniu alkoholu je stále prítomné „opilecké“ či nezdravé myslenie. Častým príznakom tohto stavu sú náhle zmeny nálad, neschopnosť rozhodovať sa či udržiavať dobré vzťahy s okolím. Nie je nezvyčajné, že nepijúci alkoholici hrajú rolu obete a obviňujú ostatných za svoje zlyhania a nešťastia.

Niektorí môžu hľadať útechu v iných závislostiach, ako sú hazardné hry, drogy, sex alebo nakupovanie. Iní sú náchylní k impulzívnemu správaniu s nádychom agresivity, zvyčajne sprevádzané pocitom prázdnoty a hlbokým pesimizmom. Čo majú všetci „suchí alkoholici“ spoločné, je neochota zmeniť sa a prijať pomoc zvonku. Väčšinou veria, že si poradia sami bez terapie a podporných skupín ako AA.

„S postupujúcim alkoholizmom som sa stávala emocionálnym upírom a alkoholizmus vlastne zvýraznil a umocnil moje nedostatky,“ hovorí Eva o svojej závislosti na stránkach časopisu.

„Moje vzťahy s blízkymi a priateľmi sa zmenili po práci v programe A.A. Za to som vďačná AA komunite a terapeutom, pretože ma nasmerovali do AA komunity a „donútili“, sama by som sa tam nikdy nedostala, bola som presvedčená, že na mňa to neplatí. Prijala som program 12 krokov a žijem podľa neho a moje vzťahy s ľuďmi sa v dôsledku toho menia. Je v nich viac úprimnosti, nepredstieram. Strach, ktorý ma predtým ničil, tu už nie je. Môj postoj k druhým sa zmenil: nie som múdra, nezosmiešňujem ani neponižujem, nekladiem nereálne požiadavky. Voľby svojich dcér nekritizujem (hoci to nebolo ľahké), porozprávame sa, prídu a spýtajú sa, čo si o tom myslíme. Overili sme si, že sa navzájom podporujeme a môžeme sa na seba spoľahnúť v ťažkých veciach – veď také veci sa nám stávali a stretli sme sa“

Skúsenosti Evy a tisícok ďalších ľudí, ktorým sa podarilo zvíťaziť nad alkoholizmom, dokazujú, že nepiť „na silu“ nie je cesta k ozajstnej triezvosti. K úplnému uzdraveniu musí dôjsť aj po psychickej stránke, a to je možné len počas terapie.

Práve počas terapeutických sedení majú závislí ľudia šancu spoznať a pochopiť všetky mechanizmy alkoholizmu, ako aj to, ako fungujú v jeho individuálnom prípade. Len uvedomenie si toho, ako alkohol ovplyvňuje ľudské telo a myseľ, vám umožní pochopiť potrebu zmeny. Toto je prvý krok k skutočnej triezvosti.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridajte si štipku do raňajok. Metabolizmus sa okamžite zrýchli a tuk bude miznúť rýchlejšie

Taylor Swift omylom zjedla chrobáka – tak ako my všetci ostatní každý deň


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Výrazne oranžová, alebo možno úplne bledá? Jedna farba žĺtka je bezpečná pre zdravie

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Niektorí ľudia bez rozmýšľania rozbijú vajcia do misky a prejdú na ďalší krok v recepte. Nájdu sa…

Pite ho na raňajky a schudnete. Zabudnete na maškrtenie a neustálu chuť na sladké

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova). V boji s nadbytočnými kilami je kľúčom k úspechu vyvážená strava a dávka zdravého pohybu. Niekedy však…

Tieto plody sú skutočnými kalorickými bombami. Sú „sladké ako cukrík“. S množstvom to radšej nepreháňajte

20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksei Isachenko). Ovocie je zdrojom mnohých živín, vrátane: vlákniny, kyseliny listovej a vitamínov. Niektoré z nich však obsahujú veľké…

Pomáha med skutočne posilniť imunitu? Rozptyľujeme pochybnosti

19.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio). Čaj s medom je už desaťročia klasikou v domácej medicíne. Naše mamy aj staré mamy využívali jeho zdravotné…

Čo jesť na večeru, aby ste sa vyhli maškrteniu? Žalúdok mi ani nepískne, že som stále hladná

19.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Drazen Zigic). Každý asi vie, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. A čo večera? S ňou zaobchádzame trochu ľahkomyseľne.…

Auto Trendy

Suzuki GSX-8R je motocykel, ktorý chcete vlastniť. Je to majster v každej kategórii

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na novom Suzuki GSX-8R som jazdil vo všetkých podmienkach: v meste, na ceste aj na okruhu. Som presvedčený, že je to najlepšia rozumná motorka, akú…

BMW uvádza na trh nový rad karbónového príslušenstva pre M5 Touring

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - BMW M5 Touring je možné vybaviť celým radom karbónových doplnkov. Ktoré položky si môžu zákazníci vybrať pre nové výkonné kombi.

Spoločnosť Ford uvádza na trh verziu pick-up Ranger s pohonom PHEV.

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Ford oficiálne predstavila novú hybridnú verziu pick-up Ranger. Nový variant PHEV dokáže na jedno nabitie prejsť viac ako 45 km.

Volkswagen predviedol novinky v oblasti dodávok. Transporter T7 rozvíri trh

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Výrobca z Wolfsburgu predstavil siedmu generáciu ikonickej dodávky. Nový Volkswagen Transporter T7 debutuje v niekoľkých karosárskych variantoch, niekoľkých verziách výbavy a so širokou škálou agregátov.…

Toyota Urban Cruiser: Všestranné hybridné SUV

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spomínate si na crossover, ktorý Toyota predávala pred rokmi? Teraz je to cenovo dostupné SUV. Toyota nemá núdzu o kompaktné vozidlá SUV. V skutočnosti má…

EÚ by mohla dokončiť clá na čínske elektromobily v septembri

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia by mohla hlasovať za dokončenie zdanenia elektromobilov vyrobených v Číne. Clá na elektrické vozidlá vyrobené v Číne by sa mohli zaviesť už v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov