Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy,

Dovolenka v Chorvátsku: podrobný prehľad tohtoročných zmien a noviniek

19.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:instagram.com/croatiatravelinfo). Z roka na rok prešlo Chorvátsko niekoľkými veľkými zmenami a ďalšie sa pomaly chystajú. V Chorvátsku sa začína prvá dovolenková sezóna po novom. Cestovanie do...

19.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:instagram.com/croatiatravelinfo).

Z roka na rok prešlo Chorvátsko niekoľkými veľkými zmenami a ďalšie sa pomaly chystajú. V Chorvátsku sa začína prvá dovolenková sezóna po novom. Cestovanie do Chorvátska bude oveľa jednoduchšie, čo však prinesie aj vyšší záujem turistov a očakáva sa rekordná návštevnosť. Bude dovolenka v Chorvátsku drahšia a bude z toho viac bolieť hlava? Blesk pripravil prehľad najdôležitejších zmien.

Foto: instagram.com/croatiatravelinfo

Jednoduchšie a rýchlejšie cestovanie, žiadna výmena valút pre Nemcov a Rakúšanov. Destinácia, ktorá bola predtým kvôli týmto nepríjemnostiam prehliadaná. Takto si nemecké a rakúske cestovné kancelárie vysvetľujú rekordný záujem o Chorvátsko. Podľa chorvátskej veľvyslankyne Ljiljany Pancirovej však rekordy budú padať aj zo Slovenskej republiky. „Vlani dovolenkovalo v Chorvátsku približne 280 000 turistov, teraz očakávame viac ako 320 000 turistov,“ predpovedá.

Potvrdzujú to aj všetky cestovné kancelárie. „Na leto sme vypredali približne 70 % našich zájazdov a v súčasnosti sa dostávame do obdobia last minute predaja. Zvyšnú kapacitu na sezónu vypredávame, ale keďže Chorvátsko je čoraz obľúbenejšie u turistov zo západnej Európy či USA, hotely sa môžu čoskoro zaplniť,“ hovorí zamestnankyňa jednej cestovnej kancelárie.

„Spoliehať sa na last minute ponuky v Chorvátsku určite nie je dobrý nápad. Zo skúseností vieme, že do konca júna bude drvivá väčšina kapacít vypredaná. Najrýchlejšie miznú izby s prístelkami pre rodiny s deťmi,“ hovorí zamestnankyňa z cestovnej agentúry.

1. Koniec hraničných kontrol

Každoročná nočná mora pre vodičov smerujúcich na juh sa skončila. Chorvátsko je konečne v Schengene, a tak na hraniciach dotieravú vetu: „Máte niečo na odbavenie?“ už nebudete počuť. Ani v nemčine, ani v slovenčine, ani v maďarčine. Namiesto pohraničnej stráže je tu už len ceduľa. Počas letných prázdnin pritom rady na hraniciach dosahovali aj  niekoľko hodín a z cesty na dovolenku sa stalo peklo. Ušetrite až tri hodiny cestovného času.

2. Kuny zmizli, prišlo euro

Chorváti platia eurom od začiatku roka. Ak máte kuny vymeníte si ich v ktorejkoľvek chorvátskej banke, na pošte alebo v pobočke Finančnej agentúry (FINA) bez poplatku a v pevnom výmennom kurze 7,5345 kuny za euro. Všetky ceny by mali byť do konca roka uvádzané v oboch menách.

3. Iba s preukazom poistenca? Už nie!

V Chorvátsku Vás s preukazom poistenca ošetria rovnako ako miestnych ale musíte počítať ešte so spoluúčasťou, ktorú platia miestni obyvatelia. Navyše mnohé menšie ordinácie sú súkromné a neakceptujú európsky preukaz poistenca. Preto sa cestovné poistenie do Chorvátska oplatí viac ako kedykoľvek predtým.

4. Na ostrovoch ešte opatrnejšie

Väčšina obľúbených miest v Chorvátsku sa nachádza na ostrovoch, ale v prípade komplikácií je potrebná nákladná preprava vrtuľníkom alebo loďou. „Je nutné s tým počítať a cestovať do takýchto destinácií s cestovnou lekárničkou,“ odporúča zamestnankyňa z Generali Českej poisťovne. „Pri veľmi malých deťoch alebo starších či chronicky chorých pacientoch odporúčame zvoliť dovolenku na pevnine, kde je starostlivosť rýchlejšie dostupná,“ upozorňuje Generali Česká poisťovňa.

5. Zákaz kufrov

Pozornosť v Dubrovníku

Foto: instagram.com/rollingluggage

V centre Dubrovníka zakázali kufre na kolieskach. Turisti môžu svoje kufre nosiť v rukách alebo ich uložiť do boxu, odkiaľ im budú za poplatok doručené do ubytovacích zariadení. Pritom práve kufor na kolieskach vynašiel Alfred Krupa z chorvátskeho mesta Karlovac.

6. Kopček zmrzliny až do 3,00 eur

Euro sa zaokrúhľuje nahor a podobne ako v iných krajinách aj v Chorvátsku pôsobí inflácia ako reakcia na pandémiu a na ruskú agresiu voči Ukrajine. To zmenilo cenovú hladinu v Chorvátsku natoľko, že si to turisti okamžite všimli a internet sa hemží strašidelnými príbehmi o zdražení zmrzliny z 8 kún za kopček (1,06 euro) pred tromi rokmi na 2 až 3 eurá za kopček v súčasnosti.

Podľa Miodraga Mlačića z Chorvátskeho turistického združenia (HTZ) nie je nárast cien hrozný: „Myslím, že je to podobné ako v Bratislave. Jednoducho si nesmiete kupovať zmrzlinu na hlavných námestiach a promenádach, ale 150 metrov ďalej a cena bude normálna,“ hovorí Mlačić. Podobne je to aj s pivom, ktoré sa dá bežne kúpiť v reštaurácii za 4 až 4,5 eura.

7. V nedeľu si nenakúpite

Chorvátsko uzákonilo, že obchody musia byť v nedeľu a počas štátnych sviatkov zatvorené. Okrem toho musia zamestnanci dostávať 50 % príplatok za prácu v nedeľu. To môže mať vplyv na prevádzku aj iných podnikov nielen obchodov.

8.Nové pokuty

Chorvátsko už nechce byť miestom obscénnych rozlúčok so slobodou a drogových večierkov pre mladých Britov, Nemcov a Talianov. V centrách niektorých miest preto narazíte na nové prísne pravidlá a pokuty:

  • 4 000 eur za neprístojné správanie proti poriadku – bitky, nadávky, nadmerné pitie alkoholu atď.
  • 400 eur za prenocovanie v aute mimo kempu (povolená prestávka)
  • 200 eur za pokus o rezerváciu plážového ležadla s uterákom
  • 150 EUR za pitie na verejnosti mimo záhradných reštaurácií
  • 150 eur za prechádzku centrom mesta bez trička, v plavkách alebo v oblečení propagujúcom užívanie drog
  • 66 eur za venčenie psa bez vodítka.

Pozor! Len kartou!  Na konci minuloročnej turistickej sezóny vstúpil do platnosti zákon, ktorý chorvátskym policajtom a strážnikom zakazuje vyberať pokuty v hotovosti.

9.Mýto zostáva (zatiaľ)

Chorvátske diaľnice sú stále spoplatnené ako predtým. Bezkontaktné elektronické mýto sa pripravuje, ale tento rok sa ho nedočkáme. Najrýchlejšou a najlacnejšou možnosťou je teda skrinka ENC, ktorá vám poskytne 20 % zľavu na mýto a navyše jej jazdný pruh býva najrýchlejší. Automaticky sa načíta pri rýchlosti do 40 km/h v pravých pruhoch mýtnych búdok. Krabička je prenosná a nie je spojená s evidenčným číslom vozidla, takže si ju môžete požičať.

10.Lacnejšie autom

Do Chorvátska ideme tento rok výrazne lacnejšie. Cena za pohonné hmoty sa pohybuje od 1,42 eur/l za diesel a od 1,57 eur/l za benzín.

Most na Pelješac

Pre slovenských turistov cestujúcich na juh bol otvorený most na ostrov Pelješac. Vďaka nemu nemusíte pri ceste do Dubrovníka prekračovať hranice s Bosnou a Hercegovinou. Ušetríte tak až dve hodiny času potrebného na cestovanie. Len si dajte pozor. Napriek tomu, že sa nesmie zastavovať a fotiť, zastavuje a fotí sa tu skoro každý, a môžu tak vzniknúť nepríjemné dopravné situácie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako si rýchlo vyzdvihnúť batožinu na letisku? Zamestnanec vám prezradí trik. Váš kufor odíde ako prvý

Dajte si pozor na tieto slová v Chorvátsku. Môže dôjsť k trapasom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Polovicu múky zameňte touto prísadou. Palacinky budú jemnejšie ako inokedy

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha). Na palacinky neexistuje jediný správny recept. Každý ich robí po svojom a zvyčajne od oka. Vďaka tomu vyjdú…

O týchto spôsoboch použitia aviváže ste nemali ani tušenia. Je užitočný nielen pri praní

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Aviváž nemusí vo vašej domácnosti slúžiť len na zmäkčenie a prevoňanie bielizne. Ukázalo sa, že má mnoho…

Preto orchidea stráca kvety a chradne. Vinník je v kvetináči

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrii Spy_k). Pre svoju výnimočnú krásu sú orchidey obľúbenou voľbou ako bytová dekorácia. Vyzerajú tak elegantne, že sa môžu…

Svoje rastliny som začala zalievať týmto jednoduchým riešením. Výsledok? Rastú ako bláznivé a škodcovia sú preč!

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iryna Inshyna). Táto metóda ma nesklamala! Je jednoduchá, rýchla a mimoriadne účinná, vďaka nej moje kvety konečne naplno rozkvitli…

Tieto kvety určite vysaďte v septembri. Na jar budete ohromení

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nieriss). Prišiel september a privítal nás teplým a slnečným počasím. V tomto období môžete vysadiť nové rastliny, ktoré vyplnia…

Auto Trendy

Od klavíra po allegro - zvuk novej Alfy Romeo 33 Stradale poteší všetkých nadšencov

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Alfa Romeo oznamuje, že dynamický vývoj modelu 33 Stradale prebieha podľa plánu, a ponúka nám ukážku zvuku motora exkluzívneho superauta. Alfa Romeo

Nové SUV bude mať celosvetovú premiéru v novembri

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Čínsky gigant SAIC neustále rozvíja svoje výrobky a technológie, ktoré sa v nich používajú, napriek nepriaznivej colnej politike, ktorú voči nemu uplatňuje Európska únia. Teraz…

Nový Nissan Patrol debutuje v Abú Zabí. Toyota Land Cruiser má vážneho konkurenta

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan predstavil novú generáciu SUV Patrol v Abú Zabí. Nový Patrol má za cieľ zdolať Toyotu Land Cruiser. Nissan predstavil novú generáciu SUV

Továreň Audi v Bruseli sa nezachráni. Zástupca výrobcu dostal veľmi nevďačnú misiu

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Audi už dlhé mesiace čelí kríze vo svojej bruselskej továrni. Dokonca sa plánovalo, že sa tu budú vyrábať aj modely iných značiek koncernu Volkswagen. Dnes…

Facelift modelu Kia EV6 debutuje s väčším dojazdom a rýchlejším nabíjaním

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nech si o novom dizajne svetlometov hovoríte, čo chcete, prepracovaný model EV6 je stále lepší ako predtým, má väčší dojazd a rýchlejšie nabíjanie.

Reklamy v aute? Ford už podal patent na systém, ktorý to umožní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Reklamy nás sprevádzajú každý deň. Na uliciach, v televízii, v rádiu alebo v aplikáciách, ktoré používame. Spoločnosť Ford chce, aby sme zažili radosť zo sledovania…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov