Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Podkarpatské plnené kapustové závitky sú príslovečným nebíčkom v ústach! V zložení nenájdete mäso ani ryžu.

19.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/@azerbaijan_stockers). Medzi kultovými slovenskými jedlami nemožno vynechať kapustové závitky hojne plnené plnkou. V klasickej verzii chutia neskutočne dobre, ale tie pripravené podľa receptu z...

19.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/@azerbaijan_stockers).

Medzi kultovými slovenskými jedlami nemožno vynechať kapustové závitky hojne plnené plnkou. V klasickej verzii chutia neskutočne dobre, ale tie pripravené podľa receptu z Podkarpatskej Rusi sú neprekonateľné. Mäso a ryža sú nahradené inými, miestnymi prísadami – po prvom súste zaručene vyroníte slzu šťastia!

Podkarpatské plnené kapustové závitky
Podkarpatské plnené kapustové závitky
Foto: instagram.com/@azerbaijan_stockers

Podkarpatský región si ľahko obľúbite, najmä po ochutnaní miestnej kuchyne, ktorá je vynikajúca! Vládnu tu jedlá ako proziaki, fuczki a kartacze, ale v lete sú veľmi obľúbené plnené kapustové závitky, pripomína portál Haps. Nie je v nich ani gram mäsa – sú zdravé, ľahké a nápadité!

Podkarpatské kapustové závitky alebo plnená kapusta

Stánky so zeleninou a trhy lákajú šťavnatými farbami, vôňou čerstvých produktov a predovšetkým výhodnými cenami. V lete je samozrejme voľbou číslo jeden kapusta a domáca plnená kapusta! Skôr než si však spomeniete na klasickú verziu s mäsom a ryžou, pozrite si tento recept z Podkarpatskej Rusi. Známe chute tu nenájdete – vládne tu štipka originality. A to všetko z miestnych domácich surovín, ktorých kombinácia je… neuveriteľná! 

Plnená kapusta z Podkarpatska je prekvapivo vegánska. Na ich prípravu potrebujete poriadne veľkú kapustu, ale aj zemiaky, pohánkové krúpy a, samozrejme, kráľovnú zeleniny – cibuľu, ktorá zvýrazní chuť plnky. Príprava sa na prvý pohľad môže zdať časovo náročná, ale obeta je v tomto prípade namieste. Odmenou je výnimočná chuť, ktorú si budeme dlho pamätať!

Plnené kapustové závitky
Foto: Freepik.com/@user14908974

Recept na kapustové závitky plnené zemiakmi a pohankovými krúpami z Podkarpatskej Rusi 

Ingrediencie:

  • hlávka kapusty, 
  • 200 g pražených pohánkových krúp,
  • 5 zemiakov,
  • veľká cibuľa,
  • soľ,
  • korenie,
  • 2 šálky vývaru alebo bujónu,
  • maslo, 
  • zelenina – petržlen alebo kôpor.

Spôsob prípravy: 

1. Začnite s kapustou – zbavte ju vonkajších listov. Potom opatrne odtrhnite jednotlivé listy a na niekoľko minút ich sparte v osolenej vriacej vode. Prípadne môžete dať do hrnca celú hlávku. Nezabudnite však potom z každého listu odrezať žilky. 

2. Pohankové krúpy uvarte podľa pokynov výrobcu. Keď je kaša hotová, sceďte ju a nechajte vychladnúť.

3. Zemiaky umyte, ošúpte a nastrúhajte – odporúča sa použiť najjemnejšie strúhadlo. Nastrúhané zemiaky vyžmýkajte nad misou cez sitko. 

4. Cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte ju na masle dozlatista. Potom ju spolu so zemiakmi pridáme do pohánkovej kaše. Plnku ochutíme soľou a korením. Môžete pridať aj petržlen a kôpor. 

5. Teraz je čas na zostavenie plnených kapustových závitkov – rozložte list na dosku, dajte naň plnku, preložte strany dovnútra a potom cesto zabaľte ako pri kroketách. 

6. Plnené kapustové závitky vložíme do zapekacej misy. Kapustové závitky zalejeme vývarom alebo bujónom. Prikryté pečieme jednu hodinu pri teplote 180 stupňov. Nakoniec ozdobte kôprom alebo petržlenovou vňaťou a pochutnajte si!

Nech sa páči! A dobrú chuť!   

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jednoduchý recept na drobenkový koláč. Tento dezert s ovocím chutí ako od babičky

Studený tvarohový koláč so želé. Neuveriteľne jednoduchý tvarohový koláč, ktorý bude chutiť šialene


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov