19.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/@azerbaijan_stockers).
Medzi kultovými slovenskými jedlami nemožno vynechať kapustové závitky hojne plnené plnkou. V klasickej verzii chutia neskutočne dobre, ale tie pripravené podľa receptu z Podkarpatskej Rusi sú neprekonateľné. Mäso a ryža sú nahradené inými, miestnymi prísadami – po prvom súste zaručene vyroníte slzu šťastia!
Podkarpatský región si ľahko obľúbite, najmä po ochutnaní miestnej kuchyne, ktorá je vynikajúca! Vládnu tu jedlá ako proziaki, fuczki a kartacze, ale v lete sú veľmi obľúbené plnené kapustové závitky, pripomína portál Haps. Nie je v nich ani gram mäsa – sú zdravé, ľahké a nápadité!
Podkarpatské kapustové závitky alebo plnená kapusta
Stánky so zeleninou a trhy lákajú šťavnatými farbami, vôňou čerstvých produktov a predovšetkým výhodnými cenami. V lete je samozrejme voľbou číslo jeden kapusta a domáca plnená kapusta! Skôr než si však spomeniete na klasickú verziu s mäsom a ryžou, pozrite si tento recept z Podkarpatskej Rusi. Známe chute tu nenájdete – vládne tu štipka originality. A to všetko z miestnych domácich surovín, ktorých kombinácia je… neuveriteľná!
Plnená kapusta z Podkarpatska je prekvapivo vegánska. Na ich prípravu potrebujete poriadne veľkú kapustu, ale aj zemiaky, pohánkové krúpy a, samozrejme, kráľovnú zeleniny – cibuľu, ktorá zvýrazní chuť plnky. Príprava sa na prvý pohľad môže zdať časovo náročná, ale obeta je v tomto prípade namieste. Odmenou je výnimočná chuť, ktorú si budeme dlho pamätať!
Recept na kapustové závitky plnené zemiakmi a pohankovými krúpami z Podkarpatskej Rusi
Ingrediencie:
- hlávka kapusty,
- 200 g pražených pohánkových krúp,
- 5 zemiakov,
- veľká cibuľa,
- soľ,
- korenie,
- 2 šálky vývaru alebo bujónu,
- maslo,
- zelenina – petržlen alebo kôpor.
Spôsob prípravy:
1. Začnite s kapustou – zbavte ju vonkajších listov. Potom opatrne odtrhnite jednotlivé listy a na niekoľko minút ich sparte v osolenej vriacej vode. Prípadne môžete dať do hrnca celú hlávku. Nezabudnite však potom z každého listu odrezať žilky.
2. Pohankové krúpy uvarte podľa pokynov výrobcu. Keď je kaša hotová, sceďte ju a nechajte vychladnúť.
3. Zemiaky umyte, ošúpte a nastrúhajte – odporúča sa použiť najjemnejšie strúhadlo. Nastrúhané zemiaky vyžmýkajte nad misou cez sitko.
4. Cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte ju na masle dozlatista. Potom ju spolu so zemiakmi pridáme do pohánkovej kaše. Plnku ochutíme soľou a korením. Môžete pridať aj petržlen a kôpor.
5. Teraz je čas na zostavenie plnených kapustových závitkov – rozložte list na dosku, dajte naň plnku, preložte strany dovnútra a potom cesto zabaľte ako pri kroketách.
6. Plnené kapustové závitky vložíme do zapekacej misy. Kapustové závitky zalejeme vývarom alebo bujónom. Prikryté pečieme jednu hodinu pri teplote 180 stupňov. Nakoniec ozdobte kôprom alebo petržlenovou vňaťou a pochutnajte si!
Nech sa páči! A dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jednoduchý recept na drobenkový koláč. Tento dezert s ovocím chutí ako od babičky
Studený tvarohový koláč so želé. Neuveriteľne jednoduchý tvarohový koláč, ktorý bude chutiť šialene
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.