1.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@MistrMalek).
Párky sú jednou z najrozšírenejších potravín. Milujú ich nielen deti, ale aj dospelí. Môžete ich jesť na raňajky, obed alebo večeru. Výborne sa hodia ako príloha k mnohým jedlám, napríklad k ikonickým hotdogom. Prinášame radu, ako pripraviť párky, aby boli chutné a aromatické.
Keď sa rozhodnete kúpiť párky, mali by ste si najprv pozorne prečítať zloženie tohto výrobku. Potom musíte pri varení pamätať na jednu veľmi dôležitú vec.
Z čoho sa vyrábajú párky? Sú párky zdravé?
Klasické párky sa vyrábajú z mäsa. Najčastejšie na pultoch predajní nájdete hydinové výrobky, ale aj teľacie, bravčové alebo hovädzie, ako aj zmiešané alebo bezmäsité párky. Okrem toho v nich môžeme nájsť napríklad cukor, glukózu, korenie, zemiakový škrob, soľ alebo vodu.
Ak si pozorne prečítate zloženie a vyhnete sa prísadám, ktoré by v párkoch nemali byť, potom áno, je to potravina, ktorá patrí medzi zdravé. Predovšetkým by ste mali vsadiť na tie, ktoré majú krátke a „čisté“ zloženie. Potom ide o výrobok bohatý na živočíšne bielkoviny, ako aj živočíšne tuky. Ich množstvo závisí predovšetkým od druhu použitého mäsa.
Prečítajte si zloženie párok a venujte pozornosť týmto prísadam
Zloženie párok by malo byť krátke a predovšetkým založené na mäse. Kvalitné párky by mali obsahovať aspoň 90 % mäsa. Oplatí sa tiež dávať pozor na prísady, ktoré v párkoch rozhodne nie sú povolené, najmä ak ich chcete podávať deťom. Do tejto skupiny patria:
- konzervačné látky,
- maltodextríny,
- mechanicky separované mäso,
- stabilizátory,
- zvýrazňovače chuti,
- zahusťovadlá (vrátane karagenanu).
Okrem nejasných (ako v prípade karagenanu) alebo nepriaznivých (ako v prípade maltodextrínu) účinkov na naše zdravie môžu uvedené prísady ovplyvniť ich výživovú hodnotu. Už spomínaný maltodextrín je nielen pomerne kalorický, ale má aj vysoký glykemický index. Okrem toho v párkoch s veľkým množstvom tzv. zanášajúcich látok nájdete veľa soli, a tá má negatívny vplyv na funkciu obličiek a je zodpovedná aj za zadržiavanie vody v tele.
Ako variť párky? Rada od babičky
Keď ste si vybrali výrobok s dobrým zložením, je čas ho správne pripraviť. Párky sa môžu konzumovať buď studené, alebo teplé. V prvom prípade nie je problém s prípravou, ale ak ich chcete podrobiť tepelnej úprave, najmä vareniu, mali by ste pamätať na niekoľko kľúčových prvkov.
Podľa rady mojej babky by ste mali párky vybrať z chladničky aspoň pol hodiny pred varením. Takto sa nemusíme obávať, že by praskli alebo stratili svoju chuť.
Ak ste si kúpili párky v plastovom obale (čo je čoraz zriedkavejšie), je dobré ho pred varením odstrániť. Nielenže sa zbavíte problému s jeho odstraňovaním z teplých párok, ale nebudete zohrievať plast, čo by vášmu zdraviu neprospelo.
Moja babka radí zohriať dostatočné množstvo vody v hrnci a potom ju priviesť do varu. Na obohatenie chuti môžete pridať aj zrnko nového korenia.
Odstráňte vriacu vodu zo sporáka a vložte do nej párky maximálne päť minút. Dlhšia tepelná úprava nie je potrebná, a to tak z hľadiska chuti párok, ako aj ich konzistencie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Geniálny trik na šúpanie nových zemiakov. Nepotrebujete ani nôž
Trenie stonky ruže – uvidíte, čo sa stane. Účinok je fenomenálny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.