3.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Pravdepodobne ste sa už viackrát stretli s uhorkami, ktoré ste nemohli ani zjesť. Všetko preto, že boli extrémne horké. Je to úplne prirodzené a je to spôsobené chybami pri pestovaní uhoriek. Zistite, čomu sa vyhnúť, aby vaše uhorky boli šťavnaté a chutné.
Každému sa už aspoň raz stalo, že zjedol horkú uhorku, ktorá nebola veľmi chutná. Ak si vypestujete vlastné, môžete tomu ľahko predísť. Stačí, ak budete vedieť o niekoľkých bežných chybách, ktoré spôsobujú, že uhorky nechutia tak dobre, ako dúfate. Čomu by ste sa mali vyhnúť? Gazeta odporúča.
Prečo sú uhorky horké? Všetko kvôli niekoľkým chybám
Horkastá chuť uhoriek nie je spôsobená tým, že sú zatuchnuté. Dôvodom je, že pri ich pestovaní sa dopúšťame niektorých chýb, ktorými strácajú svoju dobrú chuť. Prečo to vzniká? Nuž, sadenice, keď sú vystavené rôznym nepriaznivým podmienkam, vylučujú látku s názvom kukurbitacín. Práve tá spôsobuje, že uhorky získavajú horkú chuť. Všetko je to spôsobené tým, že rastliny za určitých podmienok začnú produkovať obranné mechanizmy, a preto sa kukurbitacín dostane do uhoriek. Ak tomu však chcete pri pestovaní vlastnej zeleniny zabrániť, je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí.
Na čo si dať pozor pri pestovaní uhoriek? Predchádzajte horkosti tým, že budete mať na pamäti niekoľko vecí
Ak nechcete, aby uhorky pestované vo vašej záhrade zhorkli, zabezpečte im vhodné podmienky na pestovanie. Sú to rozmarné druhy zeleniny, ktoré si vyžadujú veľkú starostlivosť. V opačnom prípade začnú produkovať kukurbitacín, ktorý je zodpovedný za horkosť zeleniny. Dbajte hlavne na to, aby boli uhorky pravidelne zavlažované a neboli vysušené. Chráňte ich tiež pred páliacim slnkom a pravidelne ich hnojte. Musíte tiež sledovať teplotu, pretože k horkastej chuti prispievajú aj mrazy. Ak sa blížia, chráňte sadenice pred chladom. Kukurbitacín sa vytvorí aj vtedy, ak uhorky napadnú škodcovia, preto je dobré používať preventívne postreky. Aby ste sa vyhli horkej chuti, vyberajte si na výsadbu odrody, ktoré prirodzene obsahujú menej kukurbitacínu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rebarboru využijete nielen na koláče. Zalejte ju vodou a odneste do záhrady. Na čo? Nebudete veriť
Chcete, aby pažítka “vyliezla” z kvetináča? Urobte jednu vec. Nebudete stíhať ju zbierať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.