14.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@MyFavoriteFWord).
Hľadáte spôsob, ako pripraviť neskutočne chutné domáce čučoriedkové buchty ako od babičky? Tu je jednoduchý recept, ktorý vždy funguje. Budú chutnou desiatou a zjedené s rannou kávou vám spríjemnia každý deň. Ako pripraviť dokonalé čučoriedkové buchty s mrveničkou? Tu je návod.
Čučoriedky sú najznámejšie v lete, keď je sezóna lesných plodov. Pripravené podľa osvedčených receptov budú nadýchané a jemne sladké. Najlepšie chutia s posýpkou, vďaka ktorej sú chrumkavejšie a ešte sladšie. Sú ideálne na prvé alebo druhé raňajky, ale sú aj skvelým občerstvením na cestách alebo počas pikniku. Ich príprava je jednoduchá a všetky potrebné ingrediencie sú ľahko dostupné. Namiesto kupovania vyskúšajte pečenie a pripravte si domáce čučoriedkové buchty, ktoré chutia ako od babičky.
Ako pripraviť dokonalé čučoriedkové buchty? Tento recept sa vždy podarí
Na prípravu kysnutých čučoriedkových buchiet budete potrebovať niekoľko surovín, ktoré dostanete v každom obchode s potravinami. Pokiaľ však ide o bobuľové ovocie, je dobré zaobstarať si ho na trhu, od miestnych dodávateľov alebo farmárov. Tu sú ďalšie potrebné ingrediencie.
Ingrediencie – cesto
- pšeničná múka – 2,5 šálky
- teplé mlieko – približne 120 ml
- 3 vajcia, najlepšie z ekologického poľnohospodárstva
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice vanilkového cukru alebo 2 lyžice cukru s pridanou vanilkou
- 5 PL repkového oleja
- 20 g čerstvého droždia
- štipka soli
Ingrediencie – náplň
- 2 šálky čerstvých čučoriedok
- 2-3 lyžice cukru
- 1 PL zemiakového škrobu
Ingrediencie – mrvenička
- 100 g pšeničnej múky
- 50 g masla
- 40 – 50 g cukru
- 1 rozšľahané vajce na potretie buchiet
Ako pripraviť čučoriedkové koláčiky?
Návod na prípravu:
Mlieko trochu zohrejte (malo by mať približne 35 °C). V mlieku rozpustite 3 lyžice cukru a droždie. Odstavte aspoň na 20 minút. Potom pridajte olej a vajcia. Všetko spolu premiešajte. Preosejeme múku, vlejeme do nej drožďovú zmes a lyžicou miesime cesto, kým sa dobre nespojí. Možno budete chcieť pridať trochu mlieka. Potom misu prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi 30 minút. Počas tohto času pridajte k čučoriedkam zemiakový škrob a cukor a premiešajte. Vykysnuté cesto vyklopte na dosku a niekoľko minút ho mieste rukami. Rozdeľte ho na 8 – 10 častí. Každú časť rozvaľkajte na malú placku. Na každú dáme 1 polievkovú lyžicu čučoriedok, okraje necháme voľné. Zlepíme do tvaru buchiet a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby spoje boli zdola. Keď sú pripravené na pečenie, prikryte ich utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť. Počas tohto času pripravte mrveničku. Maslo (vychladené v chladničke), múku a práškový cukor dáme na dosku na pečenie, nakrájame nožom a dobre spojíme. Buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mrveničkou a vložíme do predhriatej na 180 °C rúry. Pečieme približne 25 minút.
Súvisiace články:
Studený tvarohový koláč so želé. Neuveriteľne jednoduchý tvarohový koláč, ktorý bude chutiť šialene
Grilovaný losos so zeleným korením
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.