14.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Neexistuje lepšie letné občerstvenie ako fazuľa. Slováci ju milujú – a právom! Má málo kalórií a je neskutočne zdravá. Ukazuje sa, že má pomerne veľa prekvapivých vlastností a môže mať veľmi pozitívny vplyv na naše zdravie. Ako vplýva na organizmus?
- Obľúbená fazuľa je odborníkmi chválená vďaka svojmu bohatému nutričnému profilu.
- Predpokladá sa, že má aj pôsobivé zdravotné účinky a dobre sa uplatní pri redukčnej diéte.
- Konzumácia fazule môže mať okrem iného pozitívny vplyv na imunitu a zlepšiť pohybové funkcie.
Fazuľa patrí do čeľade strukovín a môže sa pochváliť vynikajúcimi výživovými hodnotami. Poskytne cenné bielkoviny, vitamíny a minerály, a to nie sú jej jediné superschopnosti. Existuje veľa dôvodov, prečo ju jesť ešte častejšie. Čo o nej hovorí veda?
Čo sa stane s vaším telom, ak budete jesť fazuľu?
1. Dodáte svojmu telu mnoho cenných látok
Fazuľa je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, ale má aj ďalšie cenné živiny:
- vlákninu,
- kyselinu listovú,
- mangán,
- meď,
- fosfor,
- horčík,
- železo,
- draslík,
- tiamín,
- ďalšie vitamíny skupiny B,
- vápnik,
- selén.
Je to dokonale výživná potravina, ktorá telu určite prospeje v mnohých ohľadoch.
2. Môže zmierniť príznaky Parkinsonovej choroby
Ukázalo sa, že vo fazuli sa nachádza látka, ktorá sa mení na dopamín (L-dopa). Jednou z príčin závažných príznakov Parkinsonovej choroby je odumieranie buniek, ktoré tento neurotransmiter produkujú. Dodávanie L-dopy potravou môže mať pozitívny vplyv na zmiernenie príznakov, ako je napríklad tras. Je dôležité si uvedomiť, že žiadny potravinový výrobok nemôže nahradiť liečbu, môže ju len podporiť.
3. Môže zabrániť niektorým vrodeným chybám počas vývinu života plodu
Primeraný prísun kyseliny listovej je počas tehotenstva veľmi dôležitý. Kyselina listová podporuje vývoj nervového systému plodu. Fazuľa obsahuje jej naozaj vysoké množstvo.
4. Môže posilniť vašu imunitu
Tieto vlastnosti fazule sú spôsobené antioxidačnou aktivitou. Štúdie in vitro ukázali, že fazuľa môže zvýšiť antioxidačnú aktivitu ľudských buniek, a tým posilniť ich imunitné funkcie.
5. Posilňuje kosti
Vďaka obsahu mangánu a medi dokáže fazuľa zabrániť úbytku kostnej hmoty. Tento účinok podporuje aj vápnik a zinok.
6. Môže pomôcť pri anémii
Pravidelná konzumácia fazule môže podľa vedcov zvýšiť hladinu železa v krvi, a tým predchádzať a podporovať liečbu anémie z nedostatku železa.
7. Môže pomôcť znížiť krvný tlak a chrániť srdce
Fazuľa je tiež skvelým priateľom ľudí s vysokým krvným tlakom. Jej vysoký obsah draslíka a horčíka má za následok uvoľnenie a rozšírenie stien ciev, čo vedie k zníženiu krvného tlaku. Hypertenzia je jedným z hlavných rizikových faktorov vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
8. Môže pomôcť pri chudnutí
Zaradenie väčšieho množstva zeleniny do jedálnička je pre zdravie a krásnu postavu veľmi dôležité. Fazuľa má však vysoký obsah bielkovín a vlákniny, vďaka ktorým je chudnutie oveľa jednoduchšie. Zabraňuje tiež záchvatom hladu medzi jednotlivými jedlami.
9. Môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu
Vysoký obsah rozpustnej vlákniny pomáha znižovať aj hladinu cholesterolu v krvi. Táto látka dokáže viazať zlý cholesterol a uľahčuje jeho odstránenie z tela.
Fazuľa je nielen chutná, ale aj veľmi vďačná na spracovanie. Hodí sa k veľkému množstvu jedál a rovnako dobre chutí aj sólo. Je výbornou náhradou nezdravých pochutín, ako sú čipsy alebo krekry. Určite sa oplatí jesť ju čo najčastejšie a na zimu si z nej pripraviť mrazené zásoby.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pite pred spaním a sledujte, ako vaša váha klesá
Do varenej fazule pridajte tajnú prísadu. Výsledok vás veľmi prekvapí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.