16.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik.com/@freepik).
Konzumácia mliečnych výrobkov je už roky kontroverzná. Mnohí ľudia sa domnievajú, že kravské mlieko a výrobky z neho majú na ľudský organizmus negatívne účinky. Mal by človek skutočne minimalizovať množstvo týchto výrobkov v strave, aj keď na ne nemá intoleranciu? Mnohí odborníci na výživu okrem iného varujú pred konzumáciou žltých syrov – najmä vo veľkých množstvách. Aké riziko nám hrozí?
Je žltý syr zdravý?
Žltý syr je zdrojom nasýtených mastných kyselín a obsahuje až 45 % tuku. Z tohto dôvodu má podľa odborníkov na výživu pri konzumácii veľkého množstva niekedy množstvo vedľajších účinkov. Patria medzi ne zápaly v tele, ktoré môžu vyústiť do viac či menej závažných ochorení. Prečo by sme po ňom ešte mali siahnuť s opatrnosťou?
Čo vám hrozí, ak zjete príliš veľa žltého syra?
- Zápcha
Vzhľadom na vysoký obsah tuku a nízky obsah vlákniny v žltom syre môže jeho nadmerná konzumácia spôsobiť množstvo tráviacich ťažkostí vrátane zápchy a nadúvania. Na druhej strane konzumácia veľkého množstva syra počas dlhého obdobia môže viesť k chronickej zápche.
- Zápalové stavy
Kazeín, bielkovina obsiahnutá v kravskom mlieku, spôsobuje mnohým ľuďom rôzne ochorenia. Môže dokonca prispievať k zápalom v tele. Medzi príznaky patria tráviace problémy, kožné problémy alebo bolesti kĺbov.
- Pálenie záhy
Žltý syr môže u mnohých ľudí spôsobiť pálenie záhy. Vysoký obsah tuku v tomto výrobku môže uvoľniť svalstvo, ktoré prirodzene bráni žalúdočnej kyseline, aby sa vrátila späť do pažeráka a odtiaľ je už len krátka cesta k pocitu pálenia. Na druhej strane neliečené pálenie záhy môže viesť k vážnejším stavom, ako je gastroezofageálny reflux.
- Pupienky na tele
U niektorých ľudí môžu hormóny obsiahnuté v mliečnych výrobkoch stimulovať tvorbu kožného mazu a prispievať k upchávaniu pórov, čím sa zvyšuje tvorba hnisavých pupienkov – nielen na tvári, ale aj na celom tele.
- Väčšie riziko rakoviny
Podľa odborníkov z Výboru lekárov pre zodpovednú medicínu môže konzumácia veľkého množstva žltého syra prispievať k vyššiemu riziku rakoviny – najmä rakoviny prsníka, a to v dôsledku hormónov v kravskom mlieku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kola pomáha pri žalúdočnej chrípke? Odpoveď vás možno prekvapí
Kolagénový vývar je tekuté zlato. Pomáha kĺbom, črevám a pečeni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.