17.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Cesnak je baňou cenných vitamínov a minerálov, ale nie každá jeho časť je pre ľudské telo rovnako zdravá. Ak jete strúčiky cesnaku vcelku a neolúpete ich, môžete si privodiť veľké a bolestivé problémy.
Väčšina z nás si nevie predstaviť varenie bez cesnaku. Táto malá zelenina dodáva mnohým jedlám výraznú arómu a je tiež ideálna do omáčok a ako prísada do olivového oleja. Mnohí ľudia si cesnak radi dajú priamo na sendvič, čo je mimochodom veľmi zdravé a odporúčané lekármi. Má to však jeden háčik. Určitá malá časť v strúčikoch cesnaku môže nepriaznivo ovplyvniť náš tráviaci systém. Je lepšie sa jej vyhnúť a zbaviť sa jej pri lúpaní.
Túto časť cesnaku nejedzte. Môžete čeliť nepríjemným následkom
Bojovali ste niekedy s bolestivým nadúvaním alebo dokonca nevoľnosťou po konzumácii cesnaku? Možno ste namiesto toho museli bojovať s úporným pálením záhy? Bohužiaľ, sú prípady, keď cesnak spôsobuje tráviace problémy a váš tráviaci systém vám začne robiť problémy. To však nie je dôvod na to, aby ste sa úplne vzdali konzumácie cesnaku. Vinníkom je jedna malá časť, ktorá sa pri lúpaní tejto aromatickej zeleniny zvyčajne nezlikviduje. Čo je príčinou všetkých týchto ťažkostí? Nuž, málokto by čakal, že malý výhonok v strede cesnaku môže byť takýmto „rozbíjačom“. Je pre ľudí ťažko stráviteľný, čo spomínala aj odborníčka na výživu Anastazja Stekla aktívna na TikToku.
Ako sa ukázalo, práve táto časť môže byť zodpovedná za tvorbu väčšieho množstva plynov. Ak sa teda nechcete vzdať cesnaku vo svojej strave, je dobré pri lúpaní všetky strúčiky pozdĺžne rozkrojiť a vydolovať stred. Nemusíte sa obávať, pretože cesnak nestratí svoju výraznú chuť a vôňu a môžeme si byť istí, že jeho pridanie do jedla nebude mať za následok nepríjemné tráviace problémy.
Vlastnosti cesnaku sú neoceniteľné. Nevzdávajte sa ho vo svojej každodennej strave
Keďže malé množstvo cesnaku môže spôsobiť nadúvanie a bolesti brucha, naozaj sa oplatí zaradiť cesnak do každodennej stravy? O tom lekári nepochybujú. Zdravotné vlastnosti cesnaku sú také silné, že ho nazývajú prírodným antibiotikom. Látky obsiahnuté v tejto zelenine majú silné antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky. Okrem toho posilňuje imunitu organizmu a odporúča sa v strave ľudí, ktorí bojujú s opakujúcimi sa zápalmi. Okrem toho cesnak:
- znižuje krvný tlak,
- je účinný pri prevencii prechladnutia,
- inhibuje agregáciu krvných doštičiek,
- stimuluje tvorbu žlče,
- je bohatý na antioxidanty,
- napomáha tráveniu.
Preto sa ho neoplatí vyradiť z jedálnička, pokiaľ neexistujú jasné kontraindikácie jeho každodennej konzumácie. Ak nás trápi nadmerná plynatosť a nadúvanie, stačí sa zbaviť strednej časti zo strúčikov cesnaku. Vďaka tomuto jednoduchému triku si môžeme naďalej vychutnávať šialenú chuť cesnaku, ako aj jeho vlastnosti, a na bolesti žalúdka v okamihu zabudneme.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo sa stane s vaším telom, keď zjete príliš veľa syra? Odborníci bijú na poplach
Kolagénový vývar je tekuté zlato. Pomáha kĺbom, črevám a pečeni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.