18.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik.com/@ azerbaijan_stockers).
Niet nad múdrosť matiek a starých mám, ktoré sa na základe vlastných skúseností môžu podeliť o cenné rady s nasledujúcou generáciou. Tentoraz predstavujeme dômyselný spôsob umývania nových zemiakov. Vyskúšajte to raz podľa tejto metódy a na všetky ostatné zabudnete.
Leto je v plnom prúde a na stánkoch nechýbajú nové zemiaky, ktoré si priam pýtajú, aby si ich niekto kúpil a pripravil na večeru. Bohužiaľ, mnohí ľudia sa im vyhýbajú, pretože túto malú zeleninu musia vytrvalo drhnúť. Zvyčajne sú celé od piesku a šupka sa odlupuje vo vrstvách, pričom je príliš malá na to, aby sa dala pohodlne ošúpať. Ako teda postupovať pri ich umývaní bez toho, aby celý proces pripomínal kulinársku nočnú moru? Táto babičkina metóda je záchranou, ktorá sa bude hodiť každej domácej pani.
Už žiadne drhnutie. Táto metóda nemá konkurenciu
Len málo vecí chutí tak lahodne ako nové zemiaky poliate cesnakovým maslom a ozdobené veľkým množstvom kôpru. Mnohí z nás si túto letnú pochúťku pamätajú z detstva a prázdnin u starých rodičov na vidieku. Doplňte ju tradičným bravčovým rezňom, pohárom zrazeného mlieka a môžete snívať vo veľkom. Nie každý však má nové zemiaky tak rád, najmä keď ich musí umývať. Našťastie existuje spôsob, ktorý pomohol už nejednej kuchárke.
Jednoducho vložte nové zemiaky do veľkej misy alebo hrnca, kam sa pohodlne zmestia všetky hľuzy. Zeleninu posypte lyžicou soli a všetko premiešajte rukou. Soľ bude pôsobiť ako peeling na jemnú šupku nových zemiakov. Ak je čiastočiek málo, môžete kľudne pridať ešte trochu soli. Hľuzy intenzívne miešajte, kým sa úplne neošúpu. Až potom ich opláchnite pod studenou tečúcou vodou. Zemiaky budú dokonale čisté a hladké, akoby boli ošúpané s chirurgickou presnosťou. Už nikdy v živote sa nevrátite k ich drhnutiu kefkou na zeleninu. Trik so soľou vám ušetrí nervy a niekoľko minút života.
Ako dlho variť nové zemiaky? Budú mäkké rýchlejšie ako bežné
Varenie nových zemiakov sa výrazne nelíši od varenia všetkých ostatných. Treba však mať na pamäti, že takéto skoré, malé hľuzy môžu mať oveľa menej škrobu. Čo to pre nás znamená? Takéto zemiaky sú vodnatejšie a menej múčnaté, preto by sa nemali príliš dlho uchovávať vo vode. Najlepšie je ošúpané a očistené zemiaky zaliať vriacou vodou a variť ich so štipkou soli 10 – 20 minút. Medzitým vidličkou skontrolujte, či sú dostatočne mäkké. Po uvarení hľuzy ihneď sceďte a nechajte vychladnúť. Kým sú však zemiaky ešte horúce, oplatí sa pridať do hrnca lyžicu alebo dve masla, pridať štipku soli, pretlačiť cez lis dva strúčiky cesnaku a všetko posypať hrsťou čerstvého kôpru. Budú chutiť vynikajúco. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo vám dáva pitie žihľavy? Účinky vás možno prekvapia. Stačia 2 poháre denne
Pite pred spaním a sledujte, ako vaša váha klesá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.