Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Konzervy z červených a zelených paradajok prídu vhod počas zimnej sezóny. Čo by ste mali mať v špajzi?

19.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@BuonAPetitti). Paradajkové konzervy sa často objavujú na našich stoloch. Paradajky ponúkajú veľa možností na prípravu chutných zimných zaváranín. To všetko vďaka rozmanitosti odrôd, ktoré...

19.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@BuonAPetitti).

Paradajkové konzervy sa často objavujú na našich stoloch. Paradajky ponúkajú veľa možností na prípravu chutných zimných zaváranín. To všetko vďaka rozmanitosti odrôd, ktoré sú dostupné na trhu a ktoré je možné pestovať v domácich záhradách. Objavte recepty na osvedčené výrobky, ako aj inovatívne riešenia s paradajkami ako hlavnou zložkou.

Foto: youtube.com/@BuonAPetitti)

Domáce paradajkové pyré: klasický recept na základ omáčky

Paradajkové pretlaky sa nachádzajú vo väčšine špájz. Domáce paradajkové pyré sa v kuchyni často používa napríklad ako základ omáčok. Ide o veľmi jednoduchý recept, ktorý môžete zaradiť do svojho domáceho jedálnička. Ako vyrobiť domáci paradajkový pretlak? Budete potrebovať:

  • 2 kg paradajok 
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • pol polievkovej lyžice soli

Paradajky sparte vriacou vodou a odstráňte šupky. Paradajky nakrájajte na plátky a vyberte z nich semienka – budete potrebovať samotnú dužinu. Takto pripravené paradajky vložte do hrnca a varte približne 10-15 minút. Po uplynutí tohto času paradajky preceďte cez sito do iného hrnca. Pridajte soľ a cukor. Varte, aby sa voda odparila. Domáce paradajkové pyré by malo byť husté. Hotové ho naplňte do sterilizovaných pohárov a pevne uzavrite. Pasterizujte približne 10 minút.

Paradajkový pretlak: recept bez pasterizácie

Chcete sa vyhnúť pasterizácii, ale radi by ste si pripravili chutné paradajkové pyré? Tento recept na paradajkový pretlak bez pasterizácie je veľmi jednoduchý a rýchly. Zoznam surovín, ktoré budete potrebovať, je krátky. Sú to:

  • 3 kg paradajok
  • lyžica soli

Paradajky sparte vriacou vodou, aby sa dali ľahšie zbaviť šupky. Paradajky nakrájajte na kúsky a vložte do veľkého hrnca. Ak vám vadia hniezda so semienkami, môžete ich odstrániť, ale nie je to potrebné. Paradajky môžete rozdrviť napríklad aj drvičom na zemiaky. Do hrnca s paradajkami pridajte soľ a priveďte do varu. Varte, kým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Nakoniec zmes premiešajte a dajte ju do pohárov, ktoré ste si predtým pripravili. Poháre s paradajkovým pretlakom položte na utierku viečkami smerom dole a pevne ich zabaľte. Nechajte takto odstáť približne 2 dni. Po uplynutí tejto doby môžete poháre premiestniť do špajze.

Cherry paradajky: konzervy do pohárov na zimu

Foto: súkromný archív

Zaujíma vás, ako využiť cherry paradajky? Môžete z nich pripraviť konzervy, napríklad cherry paradajky s medom a rozmarínom. Zoznam ingrediencií:

  • 500 g cherry paradajok
  • polovica citróna
  • čerstvý rozmarín
  • lyžica medu
  • lyžička soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • voda

Paradajky umyte pod tečúcou vodou a vložte do veľkej nádoby. Pridajte citrón a rozmarín nakrájaný na menšie kúsky – stačia dve vetvičky. Cesnak ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a tiež vložíme do nádoby. Pripravte marinádu na cherry paradajky. Na prípravu zimných marinád sa zvyčajne používa slaný nálev. V našom prípade pridáme okrem soli aj med. Soľ rozpustíme v teplej vode, potom pridáme trochu studenejšej vody a pridáme med. Dôkladne premiešajte a vzniknutú marinádu nalejte do nádoby s paradajkami. Cherry paradajky s medom a rozmarínom by mali byť hotové približne po 1 – 2 týždňoch.

Paradajková konzerva na zimu. Džem zo zelených paradajok

Foto: youtube.com/@bonapeti-international

Zelený paradajkový džem je ďalším návrhom na paradajkové konzervy na zimu. Na trhu je k dispozícii niekoľko odrôd zelených paradajok. Z nich sa dá pripraviť zaujímavý a možno trochu extravagantný džem zelenej farby. Potrebné ingrediencie:

  • 2 kg zelených paradajok
  • 3 šálky cukru
  • 2 stredne veľké citróny

Paradajky umyte pod tečúcou vodou, osušte a nakrájajte na kúsky. Vložte ich do hrnca. Pripravte citróny: sparte ich vriacou vodou a dôkladne osušte. Kôru nastrúhajte priamo do hrnca a vytlačte z nej aj šťavu. Varte na miernom ohni približne 3 hodiny. Po uplynutí tejto doby džem preceďte cez sito do druhého hrnca. Pridáme cukor a varíme, kým džem nie je dostatočne hustý. Horúci džem naplňte do sterilizovaných pohárov a nechajte vychladnúť.

Paradajkové konzervy na zimu: recept na paradajky „v snehových vločkách“

Ako na paradajkové konzervy v zimnej verzii? Odporúčame sa nechať zlákať paradajkami v „snehových vločkách“, vtipne pomenovaných podľa výrazného posypu cesnakom, ktorý v pohároch vyzerá ako sneh? Na recept použite ideálne cherry paradajky. Umyte ich, osušte a vložte do pohárov. Voľné miesta naplňte horúcou vodou a nechajte odstáť približne 20 minút. Medzitým si pripravte cesnak. Niekoľko strúčikov cesnaku vložte do misky a rozdrvte ich mixérom. Ďalším krokom je preliať vodu z pohárov s paradajkami do hrnca. Do každej nádoby nasypte niekoľko zrniečok čierneho korenia a niekoľko horčičných semienok, potom pridajte cesnak. Potom do každej nádoby pridajte lyžicu octu a marinádu. Na nálev použite vodu, ktorá už bola prevarená s cukrom a soľou. Poháre pevne uzavrite a odložte bokom.

Súvisiace články:

Zelená fazuľka v tomto vydaní je božská. Ako ju nakladáte? Všimnite si jednu dôležitú vec

Takto jednoducho si vyrobíte domácu horčicu. Jej chuť je šialená


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Majitelia týchto áut ich nechcú predať. Jazdia s nimi už 15 rokov

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Podľa najnovšieho prieskumu analytikov trhu je jedna značka nesporným lídrom v rebríčku vozidiel, ktoré najčastejšie zostávajú vo vlastníctve prvého majiteľa. Majitelia tieto autá nechcú predať.

120 000 zamestnancov čaká na verdikt: Budú platy znížené už tento rok?

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Svetlá v rokovacej sále zostali rozsvietené do neskorého večera, keď Volkswagen a IG Metall, dominantný nemecký odborový zväz pracovníkov v kovopriemysle, pokračovali v intenzívnych rokovaniach…

Kia EV9 GT oficiálne predstavená s výkonom viac ako 500 koní a až 7 miestami na sedenie

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vrchol ponuky elektrických modelov značky Kia dostal novú verziu. EV9 GT je najvýkonnejší variant veľkého SUV. Kia EV9 GT oficiálne predstav

SUV, ktoré zmení vaše očakávania: Spoznajte hybridnú RAV4, ktorá nepotrebuje zásuvku!

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - V dobe, keď elektrifikácia automobilov získava v Európe takmer povinný charakter, hybridné modely od Toyoty sa stali mimoriadne populárnymi. Jedným z dôvodov ich úspechu je…

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov