19.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Banány sú jedným z našich najobľúbenejších druhov ovocia a sú dostupné po celý rok. Niekedy sa však stáva, že sa na kúpenom ovocí objavia čierne škvrny už dva dni po tom, čo bolo prinesené z obchodu. Ako môžete zabrániť rýchlemu sčernaniu banánov a predĺžiť ich čerstvosť?
Banány sú veľmi zdravé ovocie. Sú vynikajúcim zdrojom draslíka, horčíka a vápnika a obsahujú aj významné množstvo vitamínov C, A, E a vitamínov skupiny B. V našich klimatických podmienkach však nerastú, čo znamená, že musia prejsť dlhú cestu, kým sa dostanú na pulty supermarketov. Z tohto dôvodu sa zo stromov zvyčajne trhajú ešte zelené banány, ktoré dozrievajú pomaly a dlho zostávajú čerstvé. Niekedy sa však stáva, že po zakúpení začnú rýchlo tmavnúť.
Prečo banány černejú?
Banány s intenzívnou žltou farbou, ktorých šupka je pokrytá drobnými tmavými škvrnami, sú najzrelšie ovocie, ktoré nájdete v obchode. Majú oveľa sladšiu chuť, ale pri ich výbere nezabudnite, že majú krátku trvanlivosť a nesmú sa konzumovať už po 1 – 2 dňoch.
Dajú sa však použiť do smoothies, dezertov, koláčov a dokonca aj do ovsenej kaše. Zaujímavé je, že pevne zrelé banány majú najviac antioxidantov, takže sú mimoriadne zdravé.
Stmavnutie šupky banánov je spôsobené vylučovaním etylénu, rastlinného hormónu, ktorý stimuluje dozrievanie ovocia. Ide teda o prirodzený a pre človeka bezpečný jav, ktorý naznačuje, že ovocie by sa malo konzumovať rýchlo.
Ako udržať banány dlhšie čerstvé?
Aby ovocie vydržalo dlhšie čerstvé, musíte ho správne skladovať – najlepšie je suché, tienisté a dobre vetrané miesto. Dôležité je, že banány je najlepšie skladovať pri izbovej teplote. Neodporúča sa skladovať ich v chladničke, pretože potom strácajú vitamíny a navyše po vybratí rýchlejšie tmavnú.
Tí, ktorí sa chcú vyhnúť sčernaniu banánov, môžu použiť jednoduchú a účinnú metódu. Stačí špičky ovocia pevne zabaliť do potravinovej fólie, ktorá spomaľuje tvorbu etylénu. Tým sa môže predĺžiť čerstvosť ovocia až o 5 – 6 dní. Je tiež dobré držať banány ďalej od iného dozrievajúceho ovocia, ktoré tiež produkuje etylén.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Orechovka – recept na bolesti žalúdka. Robím ho už roky. Nebudem tajiť – môj recept je najlepší
Prírodný spaľovač tukov za pár drobných. Pite každé ráno a večer
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.