21.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Ak vás zaujíma, ako pripraviť konzervované uhorky tak, aby chutili ako doma, musíte si samozrejme zabezpečiť čerstvé, najlepšie malé uhorky. Nemenej dôležitá je aj marináda. Ako si pripraviť marinádu na nakladané uhorky? Recept mojej tety je hitom celej rodiny.
Ja viem, že mnohí z vás sú prekvapení, že sa tak často odvolávam na recepty mojich tiet, susedov a iných známych. Pravdou je, že svoje kuchárske znalosti čerpám práve od nich, a ak sa mi niečo zdá dobré, rýchlo sa o to s vami podelím. Nebolo by to inak ani v prípade receptu na marinádu na uhorky. Recept je najjednoduchší možný a pomery sa dajú veľmi ľahko zapamätať.
Marináda na uhorky od tety
Uvedené pomery sú trochu konvenčné, ale možno ich ľahko rozdeliť alebo znásobiť. Teraz vás oboznámim s tým, ako pripraviť marinádu pre približne 2 kg malých uhoriek.
Ingrediencie:
- 10 šálok vody
- 2 šálky octu (niekedy pridávam 2,5 šálky, ale je to vec preferencie)
- 200 g cukru
- 3 polievkové lyžice soli
- 7 čajových lyžičiek horčice
- 5-7 bobkových listov (2-3 na každú nádobu)
- 1 lyžička nového korenia (3-4 do každej nádoby)
- kúsok koreňa chrenu (3 kúsky asi 2 cm do každej nádoby)
- dva strúčiky cesnaku na jednu nádobu
Marináda na uhorky – ako ju pripraviť
- Je dôležité, aby ste si to na začiatku ujasnili. Marináda je kombináciou octu, cukru, soli a horčice. Ostatné prísady sa pridávajú priamo do pohárov.
- Pripravte si teda čisté, vypálené poháre a na dno pridajte chren, cesnak, nové korenie, bobkový list a pevne naaranžujte uhorky.
- V hrnci zvarte vodu s octom, soľou a cukrom. Keď voda zovrie, ihneď ju nalejte na uhorky a nechajte ju mierne vychladnúť.
- Okrem toho uhorky pasterizujte. Nenechávajte uhorky v hrnci príliš dlho, pretože sa pokrčia a zmäknú.
Takto pripravené nakladané uhorky sa výborne hodia na sendviče, šaláty aj na rýchle občerstvenie. Moja teta do nich pridávala štipku čilli, ale bohužiaľ, v rodine sa to neujalo. Možno to skúsite vy?
Súvisiace články:
Melónový šalát – osviežujúce jedlo na horúce dni. Recept s feta alebo sladkým
Uhorkový šalát na zimu. Recept z 90. rokov, ktorý nikdy nevyjde z módy. Takto ho robili naše mamy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.