23.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/FabrikaSimf)
Čo sa nedá skladovať v chladničke? Ukázalo sa, že niektoré druhy ovocia a zeleniny nezostanú dlhšie čerstvé, ak ich uložíte do chladničky. Naopak, ak sa uchovávajú v príliš nízkej teplote, rýchlo strácajú svoju chuť. Zistite, ktorú zeleninu by ste nemali dávať do chladničky.
Zelenina, ktorú neuchovávame v chladničke – hoci mnohí ľudia to robia – sú najmä paradajky. Počas letnej sezóny je túto skvelú zeleninu lepšie umiestniť do misky na pulte alebo na slnečný parapet. To im umožní plne dozrieť a šíriť nádhernú vôňu. Nízke teploty v chladničke spôsobujú, že paradajky strácajú svoju arómu a chuť! Aké ďalšie produkty by sme nemali skladovať v chladničke?
Zelenina, ktorú neuchovávame v chladničke
Nízke teploty môžu spôsobiť, že niektorá zelenina stratí svoju chuť a stane sa múčnatou. Chlad poškodzuje jemné membrány rastlinných buniek a mení štruktúru zeleniny alebo ovocia.
- Čerstvé bylinky. Chladnička zbavuje bazalku, rozmarín, tymián a iné bylinky ich chuti a vysušuje ich. Namiesto toho ich vložte do malého pohára s malým množstvom vody izbovej teploty a potom ich položte na kuchynskú linku, mimo dosahu priameho slnečného svetla.
- Cibuľa. Pokiaľ nie je nakrájaná na plátky, cibuľa by mala ísť do tmavej skrine. Nikdy ju však neskladujte vedľa zemiakov, pretože by ste urýchlili ich kazenie.
- Zemiaky. Tiež nepotrebujú na skladovanie chlad chladničky a tá im dokonca škodí, pretože v dôsledku nízkych teplôt môžu získať sladkastú príchuť.
- Cesnak. V chladničke môže stratiť všetku svoju chuť. Je lepšie zavesiť ho do špajze alebo na poličku s korením.
Ovocie, ktoré neuchovávame v chladničke
Hoci mnohým druhom ovocia je dobre v chladničke (mango, čučoriedky, višne), väčšine ovocia sa darí lepšie, keď sa uchováva pri izbovej teplote. Vďaka tomu sú mäkšie a šťavnatejšie. Niektoré druhy ovocia v chladničke rýchlejšie strácajú svoju chrumkavosť, napríklad jablká a hrušky. Ktorému ovociu škodí skladovanie v chladničke?
- Avokádo. Veľmi nezrelé avokádo má problém dokončiť proces dozrievania v chladničke. Na druhej strane, veľmi mäkké avokádo môžete skladovať v chladničke, aby vydržalo o niekoľko dní dlhšie.
- Banány. Tieto plody potrebujú izbovú teplotu z dvoch dôvodov: teplo im pomáha dozrievať a svetlo a čerstvý vzduch spomaľujú proces hnitia.
- Melóny, vodné melóny. Kým ich nerozkrojíte, je najlepšie nechať ich na kuchynskej linke – to im umožní plne dozrieť a rozvinúť chuť; potom ich uložte do chladničky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Stmavnú vám banány? Skladujte ich týmto spôsobom a zostanú čerstvé dvakrát dlhšie
Prírodný spaľovač tukov za pár drobných. Pite každé ráno a večer
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.