24.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Rudenko Alla).
Lekári pripomínajú, že kyslé uhorky sú mimoriadne zdravé a každý by ich mal vo svojom jedálničku konzumovať oveľa viac. Žiaľ, väčšina ľudí z času na čas zje len nakladané uhorky, prípadne kapustnicu varenú na kyslej kapuste, pričom nakladať sa dá takmer všetko. Recept na nakladanú cuketu je toho dokonalým príkladom.
Nakladané cukety? Táto pochúťka je skutočnou delikatesou. Je dôležité si uvedomiť, že nakladanie nie je v žiadnom prípade vyhradené len pre uhorky a kapustu. Ostatné druhy zeleniny v tomto prevedení sú skvelým doplnkom vašej večere, spestria váš každodenný jedálniček a dodajú vám dávku cenných živín. Stačí sa pustiť do práce a vychutnať si chrumkavú zeleninu zo slanej marinády.
Ingrediencie:
- 2 mladé cukety
- 4 semienka nového korenia
- 2 bobkové listy
- 3 strúčiky cesnaku
- pol lyžice kamennej soli
- 0,5 l vody
Tento recept na nakladané cukety vás ohromí. Je triviálne jednoduchý
Cukety dôkladne umyte, prekrojte na polovicu a lyžicou vydlabte stred dužiny so semienkami. Ak je šupka veľmi tvrdá, oplatí sa ju olúpať. V opačnom prípade môže byť nechutná. Z tohto dôvodu sú najlepšie mladé cukety, pretože ich šupka je mäkká a veľmi chutná. Zeleninu nakrájajte na tenké tyčinky, ktoré by mali mať podobnú veľkosť ako uhorky používané na konzervovanie. Do pohára by sa mali zmestiť vertikálne.
Do vyvarených pohárov pridajte semienka nového korenia, bobkové listy a olúpané a na polovice rozkrojené strúčiky cesnaku. Malo by ich byť dosť na dve nádoby. Na tieto ingrediencie položte nakrájanú cuketu tak, aby bola zelenina tesne na sebe a aby medzi ňou neboli veľké medzery. Medzitým pripravte marinádu. Do hrnca nalejte vodu, priveďte ju do varu a pridajte soľ. Keď marináda mierne vychladne, ale je ešte teplá, nalejte ju na cukety a zavrite poháre. Aby prebiehalo kvasenie, nemali by byť príliš pevne zavreté. Odložte konzervy na tmavé miesto približne na 7 dní. Po tomto čase budú nakladané cukety hotové a chutné. Výborne sa hodia na sendvič alebo šalát. Dobrú chuť!
Súvisiace články:
Melónový šalát – osviežujúce jedlo na horúce dni. Recept s feta alebo sladkým
Uhorkový šalát na zimu. Recept z 90. rokov, ktorý nikdy nevyjde z módy. Takto ho robili naše mamy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.