25.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Leto a dovolenka nie sú len o slnečnom počasí, ale aj o hojnosti sezónnych chutí. Hoci sú jeho ceny ešte stále vysoké, už teraz si môžete pochutnať na úžasnej zelenej fazuľke. Je chutná a nepostrádateľná pri letných hostinách. Môžete ju použiť do polievok, šalátov alebo ako hlavný chod, ale viete, ako ju skladovať, aby zostala dlhšie čerstvá?
Zelenú fazuľku môžete pripraviť na naozaj veľa spôsobov, je chutná a mimoriadne bohatá na výživové hodnoty. Jej hodnota aj chuť však môžu byť ohrozené, ak ju nebudete správne skladovať. Aby ste sa vyhli plytvaniu chutnou fazuľkou, najlepšie je skladovať ju v chlade.
Zistite, ako ju správne skladovať, aby si zachovala svoju chuť, výživovú hodnotu a zostala dlho čerstvá.
Chytrý spôsob prípravy čerstvej zelenej fazuľky
Dobrým miestom na uskladnenie fazule je chladnička. Samotné uloženie do chladničky však ešte nezaručuje úspech. Najlepšie je postupovať podľa nižšie uvedených pokynov:
- Fazuľu dôkladne umyte v studenej vode.
- Potom ju osušte.
- Lusky preložte do nádoby na potraviny, ale nepoužívajte tradičné vzduchotesné viečko.
- Takto uskladnené fazule zostanú čerstvé niekoľko dní.
- Konce odrežte až bezprostredne pred varením. Ak to urobíte skôr, struky vyschnú a môžu škaredo zhnednúť.Ak má vaša chladnička oddelené teplotné alebo vlhkostné zóny, najlepšie parametre pre fazuľu sú teplota + 2 stupne Celzia a vysoká vlhkosť (80 – 90 %).
- Fazuľové struky sa môžu skladovať aj 2-3 dni v chladnej pivnici. Potom je najlepšie uložiť ich na bavlnenú tkaninu.
Na dlhodobé skladovanie je najlepšie fazuľu zamraziť alebo ju naložiť do pohárov.
Ako sa mrazí zelená fazuľka?
Ak si chcete zelenú fazuľku vychutnávať po celý rok, najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom je jej zmrazenie. Je tu však malý háčik, o ktorom väčšina ľudí nevie. Pred zmrazením je dobré fazuľky blanšírovať. Pozrite si, ako to urobiť správne.
- Fazuľové struky umyte v studenej vode a dôkladne osušte na uteráku.
- Odrežte konce na oboch stranách strukov.
- Fazuľu nakrájajte na pomerne rovnomerné časti.
- Zeleninu blanšírujte vo vriacej vode. Jednoducho ju vložte do vriacej vody na 2 – 3 minúty.
- Fazuľu nechajte odkvapkať a opäť ju osušte na utierke.
- Vychladnutú a vysušenú fazuľu zabaľte do vreciek alebo nádob na mrazenie a vložte do mrazničky.
Mrazenú zelenú fazuľku môžete skladovať najmenej šesť mesiacov.
Zelená fazuľka v pohári – recept
Minulý rok autorka blogu „Lahodne alebo chutne“ zverejnila na Instagrame recept na božskú fazuľu z pohárov. Recept si rýchlo získal srdcia internetových používateľov a stal sa skutočným virálom, ktorý dodnes priťahuje pozornosť. Pozrite si recept na túto úžasnú pochúťku.
Ingrediencie:
- zelené fazuľky (koľko chcete),
- marinádu z vody a soli,
- cukor a ocot.
Recept na marinádu na zelenú fazuľku:
Pripravte si marinádu z vody a soli v pomere jedna polievková lyžica soli na liter vody. Tekutinu uvarte.
Príprava:
- Zelené fazuľky dôkladne umyte a potom odrežte zdrevnatené konce.
- Pripravte poháre – nezabudnite ich umyť a vypariť.
- Zelené fazuľky ukladajte do pohárov vertikálne. Pevne ich pritlačte k sebe, aby pri zalievaní marinádou nevyplávali.
- Pripravte marinádu.
- Do každej nádoby dajte lyžičku cukru a pridajte lyžičku octu.
- Fazuľu zalejte pripravenou a horúcou vodou so soľou tak, aby ju tekutina úplne pokryla.
- Poháre pevne zaskrutkujte.
- Na dno veľkého hrnca položte utierku a vložte do nej poháre. Poháre zalejte vodou do 3/4 ich výšky. Pasterizujte (varte) 2 hodiny na miernom ohni.
- Hotové fazuľky skladujte na chladnom a tmavom mieste ako ostatné konzervy, napr. v pivnici. Po otvorení nádobu uložte do chladničky.
Užite si to!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozrežte zemiak na polovicu a potrite si ním ruky. Poradíte si s neznesiteľným problémom
Zalejte vodou a nechajte 48 hodín odstáť. Po tomto čase vošky zo surfínie zmiznú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.