25.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/caffelazur).
Káva je už roky predmetom vedeckého záujmu. Bolo vypracovaných mnoho štúdií o jej účinkoch na náš organizmus. Najnovší objav tímu z Veronskej univerzity ukázal, že tento čierny nápoj môže účinne predchádzať Alzheimerovej chorobe. Káva potláča tvorbu tzv. neurofibrilárnych spletí – patologických štruktúr, ktoré sa objavujú v mozgu ľudí trpiacich touto chorobou. Talianski vedci uskutočnili svoje experimenty s použitím jedného konkrétneho druhu kávy.
Čo sú neurofibrilárne spleti?
Neurofibrilárne spleti sú štruktúry, ktoré sa tvoria v mozgu ľudí s Alzheimerovou chorobou v dôsledku agregácie tau proteínu. Štúdie ukazujú, že čím viac spleti v mozgu, tým sú príznaky ochorenia závažnejšie. Neurobiológovia sa preto domnievajú, že zastavenie agregácie tau proteínu by pomohlo zmierniť príznaky Alzheimerovej choroby.
Pite espresso, znížte riziko alzhiemerovej choroby
Aký druh kávy sa vám spája s Talianskom? Pre mnohých je odpoveď: espresso. A to oprávnene, pretože práve tam v roku 1901 Luigi Bezzera vytvoril prvý kávovar na prípravu tohto druhu kávy. Odvtedy sa stala populárnou po celom svete a pre Talianov je zdrojom hrdosti. Nie je preto prekvapením, že tím výskumníkov z Veronskej univerzity pod vedením Mariapiny D’Onofrio si vzal espresso za tému svojho výskumu. Výsledky svojich experimentov výskumníci uverejnili v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Vedci na stope blokátora tau proteínu
Veroneseho tím začal svoj výskum pochopením molekulárneho zloženia espressa a izoláciou najdôležitejších aktívnych molekúl.
Výskumníci potom testovali účinky extraktu z espressa, kofeínu a genisteínu (flavonoidu obsiahnutého v káve) na tvorbu neurofibrilárnych spletí na bunkách pestovaných v laboratórnych podmienkach. Zistili, že čím vyššia bola koncentrácia kávového extraktu, tým nižšia bola agregácia tau proteínov. Z toho vyplýva, že pitie espressa môže zabrániť vzniku a zmierniť účinky Alzheimerovej choroby.
Taliani skúmali aj vplyv kofeínu na spájanie a podobné experimenty boli vykonané aj s genisteínom. Hoci sa pozorovala nižšia tendencia tau proteínu k agregácii, účinky boli oveľa menej výrazné ako v prípade extraktu z espressa. Závery? Iba kombinácia všetkých molekulárnych zložiek kávy, prináša najlepšie výsledky.
Podľa vedcov môže pitie dvoch až troch šálok espressa denne potlačiť agregáciu tau proteínu, a tým aj rozvoj Alzheimerovej choroby. Vedci však zdôrazňujú, že v tomto smere bude potrebný ďalší výskum.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy piť kávu na chudnutie? Zvyčajne robíte presný opak
Najlepší čas na kávu? Mnoho Slovákov robí túto chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.