25.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Sezóna výroby domácich zaváranín je v plnom prúde. Prvé poháre džemov, marmelád a uhoriek už pravdepodobne trpezlivo čakajú na poličke, kým príde chvíľa ich konzumácie. Neodmysliteľnou súčasťou procesu zavárania je pasterizácia. Tradičná metóda spočíva v tom, že konzervy sa vložia do hrnca s horúcou vodou. Počuli ste však niekedy o pasterizácii v umývačke riadu? Ak nie, radi by sme vám to vysvetlili!
Domáce konzervy nikdy nevyjdú z módy a spôsoby ich prípravy sa vo väčšine rodín dedia z generácie na generáciu. Táto pretrvávajúca popularita nie je prekvapujúca. Veď kto by nemal rád pocit, keď sa v chladný a pochmúrny večer vyberie do špajze alebo pivnice a vráti sa s pohárom sladkého ovocného kompótu alebo džemu podľa babičkinho receptu?
Poháre s konzervami v umývačke riadu. Inovatívny spôsob pasterizácie
Tradičný spôsob konzervovania pohárov spočíva vo varení v hrnci s vriacou vodou alebo v rúre. My však držíme krok s dobou a prichádzame so svojským návrhom pasterizácie v umývačke riadu. Znie to trochu absurdne, ale je to veľmi účinné. A čo je najdôležitejšie – je to pohodlné!
Pasterizácia v umývačke riadu je mimoriadne jednoduchá úloha. Jediné, čo musíte urobiť, je vložiť poháre naplnené konzervami dnom nahor do umývačky, potom nastaviť a zapnúť program na približne 70 stupňov Celzia. Keď umývačka riadu skončí svoju činnosť, vyberte konzervy a odložte ich na 24 hodín. Po uplynutí tejto doby ich otočte a uistite sa, že sú pevne uzavreté.
Čím väčšie poháre, tým dlhší čas pasterizácie – a naopak. Odporúčame vám, aby ste veľké poháre umiestnili do spodnej zásuvky umývačky a menšie poháre do vyššej zásuvky. Celý proces bude trvať približne 2,5 hodiny. Je potrebné si uvedomiť, že sladké konzervy, t. j. džemy, kompóty, marmelády a lekváry potrebujú na pasterizáciu menej času ako konzervy v podobe zeleniny, ako sú uhorky, paprika, kapusta, cibuľa v octovom náleve. Nezabudnite tiež na to, aby všetky poháre a viečka zostali neporušené – inak nebudú vhodné na pasterizáciu.
Prečo pasterizujeme konzervy?
Pasterizácia je spoľahlivý spôsob, ako predĺžiť čerstvosť zaváranín. Je to mimoriadne dôležitý proces, pretože vďaka nemu sa zbavíme všetkých baktérií a iných mikroorganizmov, ktoré by spôsobili, že by sa lahodný obsah pohárov stal nevhodným na konzumáciu. Okrem toho vysoká teplota, ktorá vzniká pri pasterizácii, umožňuje zelenine a ovociu zachovať si cenné výživové hodnoty bez toho, aby stratili svoju chuť. Bez tohto procesu by naše pochúťky neobstáli v skúške času. Našťastie bolo vyvinutých mnoho metód na potlačenie a oddialenie kazenia potravín.
Súvisiace články:
Melónový šalát – osviežujúce jedlo na horúce dni. Recept s feta alebo sladkým
Uhorkový šalát na zimu. Recept z 90. rokov, ktorý nikdy nevyjde z módy. Takto ho robili naše mamy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.