26.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/elizaveta66).
Domáce ľahko solené uhorky má rád každý. Nemajú takú výraznú chuť ako nakladané uhorky a môžete si ich vychutnať oveľa skôr. Napriek tomu majú úžasnú arómu, ktorú im dodávajú koreniny, ako napríklad koreň a listy chrenu, cesnak, čerešňové alebo viničové listy. Dôležitá však nie je len vôňa. Čo môžete urobiť, aby ľahko slané uhorky boli pevné a chrumkavé? Odhalíme vám tajomstvo.
Čo môžete urobiť, aby boli ľahko slané uhorky tvrdé a chrumkavé?
Tvrdé a chrumkavé ľahko slané uhorky sú niečo, o čo sa snaží každý, kto robí konzervy. Na dosiahnutie tohto efektu vám stačí jeden jednoduchý trik.
Aby boli vaše ľahko slané uhorky tvrdé, musíte každý pred vložením do pohárov napichnúť ihlou. Tento trik spôsobí, že uhorka bude voľne vylučovať vodu, vďaka ktorej zmäkne. Voda tu bude mať odtok a zaváraniny budú tvrdé a chrumkavé.
Ľahko solené uhorky budú chrumkavejšie, ak si na ich prípravu vyberiete staršiu zeleninu. Najlepšie je použiť tie, ktoré ste zozbierali koncom júla alebo v auguste. Mladšie exempláre budú mäkšie.
Pevnosť ľahko slaných uhoriek ovplyvní aj pridanie vhodného korenia. Koreň a list chrenu, dubové, čerešňové, viničové listý alebo listý čiernej ríbezle sa postarajú o pevnosť zeleniny.
Recept na pevné ľahko slané uhorky
Príprava ľahko slaných uhoriek je naozaj jednoduchá. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, netrvá to tak dlho a už po niekoľkých dňoch si môžete vychutnať ich lahodnú chuť. Na ich prípravu potrebujeme:
- 1 kg uhoriek
- 5 vetvičiek kôpru
- niekoľko strúčikov cesnaku
- koreň chrenu
- niekoľko listov chrenu, duba, čerešne, viniča alebo ríbezlí
- 1,5 l vody
- 1,5 lyžičky kamennej soli
Uhorky namočte na 3 hodiny do vody a potom ich dôkladne umyte. Každú zeleninu napichnite veľkou ihlou. Do nádoby, v ktorej budú uložené ľahko slané uhorky, vložte časť korenia, ako je kôpor, na plátky nakrájané a ošúpané strúčiky cesnaku, listy a na plátky nakrájaný koreň chrenu. Potom na ne položte zeleninu.
Do nádoby striedavo ukladajte uhorky a zvyšné korenie. V samostatnej miske pripravte roztok vody a soli v tomto pomere: 1 kopcovitá polievková lyžica soli na 1 liter vody. Keď sa ingrediencie spoja, nalejte ich na uhorky v pohári. Celé to prikryte gázou zaistenou gumičkou.
Ľahko solené uhorky by mali odpočívať na tienistom mieste 3 až 5 dní. Ich pripravenosť spoznáte podľa zakalenej vody. Po tomto čase sú uhorky chutné, pevné a pripravené na konzumáciu.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.