30.07.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/GrumJum ).
Jedlo ako vývar je známe nielen v každej slovenskej domácnosti, ale aj v zahraničí. Každý si na ňom pochutná, pretože sa podáva na každej rodinnej oslave a tiež pri nedeľnom obede. Tento recept však pozná len málokto. Hlavná ingrediencia môže prekvapiť aj tých, ktorí o vývare vedia všetko.
O hubovom vývare možno počulo málo ľudí. Nie je to veľmi rozšírený recept, ale jeho chuť si dokáže získať srdce mnohých. Odporúčame použiť masliaka (masliak obyčajný) – ale môžete použiť aj iné huby podľa chuti-, čo nie je len tak hocijaká huba. Vynikajú svojou vôňou a chuťou a dajú sa zbierať už od začiatku júna, dokonca až do konca októbra. Odporúčame výlet do lesa, pretože z bohatej úrody sa dá pripraviť nielen vývar. Príprava takejto polievky však nie je nič zložité a pri jej ochutnávaní môžete byť veľmi prekvapení.
Recept na hubový vývar
Ingrediencie:
- 4 šálky hydinového vývaru,
- 500 g masliaka (poprípade iné huby podľa chuti),
- veľká mrkva,
- kúsok zeleru,
- 2 cibule,
- čajová lyžička masti,
- kúsky kuracieho mäsa vylovené z vývaru,
- 2 nové korenie,
- bobkový list,
- soľ,
- čierne korenie.
Spôsob prípravy:
- Huby dôkladne očistite, opláchnite pod tečúcou vodou a rozdeľte na menšie kúsky.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Mrkvu a zeler ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Oddeľte kuracie mäso od kostí.
- Na dne hrnca rozpustite masť. Keď je dostatočne horúca, pridajte cibuľu a niekoľko minút ju orestujte. Potom pridajte huby, mrkvu a zeler. Na miernom ohni udržiavajte 3 minúty. Z času na čas premiešajte, aby sa nič neprilepilo na dno.
- K zelenine a hubám pridajte kurací vývar a pridajte kúsky mäsa. Pridajte nové korenie a bobkový list. Premiešajte a varte na miernom ohni približne 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Túto polievku môžete podávať s malými rezancami alebo zemiakmi. Vychutnajte si ju!
Prajeme dobrú chuť
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jeden trik, ktorý zmení konzervy. Ľahko solené uhorky budú tvrdé a chrumkavé
Túto polievku je hriech nevyskúšať. Po jednej lyžičke zabudnete na fazuľu, paradajky a vývar
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.