31.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Čoraz viac z nás sa venuje výrobe domácej zaváraniny. Okrem džemov najčastejšie robíme zaváraniny z uhoriek, ale medzi fanúšikmi nakladania je spor. Máme uhorky zaliať studenou alebo horúcou vodou? Ponáhľame sa s odpoveďou.
Existuje mnoho receptov na nakladanie uhoriek, z ktorých niektoré sa dedia z generácie na generáciu. Každá gazdiná pripravuje uhorky po svojom – pridáva rôzne koreniny alebo zalieva vodou pri určitej teplote. Poradíme vám, akou vodou uhorky zaliať, aby boli chutné a chrumkavé.
Teplá alebo studená voda na nakladanie uhoriek? Existuje len jedna odpoveď
Akou vodou zaliať uhorky? Túto otázku si kladú mnohí z nás. Ukazuje sa, že najlepšou voľbou bude… voda s miernou teplotou. Nemala by byť horúca ani príliš studená. Ideálne by mala mať okolo 20 °C, pretože pri optimálnej teplote sa zachovajú výživové hodnoty. Mliečne baktérie zodpovedné za proces kvasenia a nakladania uhoriek sa budú tiež dobre vyvíjať. Ak uhorky zalejete vriacou vodou, fermentácia bude trvať oveľa dlhšie, takže zelenina sa bude nakladať dlhšie.
Ako nakladať uhorky? Urobte jednu vec a budú pevné a chrumkavé ako vždy
Nakladanie uhoriek sa zdá byť triviálne, ale nie každému vyjdú tak, ako by mali. Pred ich plnením do pohárov sa oplatí urobiť jednu vec a budete mať istotu, že vyjdú pevné a chrumkavé. Aký je ten tajný trik? Keď ich prinesiete domov, každý kúsok dôkladne skontrolujte, či na ňom nie sú stopy plesne alebo poškodenia. Ak sú v poriadku, vložte ich do misky, potom ich zalejte studenou vodou a namočte na 2 až 3 hodiny. Mnoho ľudí tento krok vynecháva, ale to je chyba, pretože namočené uhorky počas nakladania nepustia šťavu, a tak zostanú chrumkavé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.