31.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka).
Môže sa kysnuté cesto zmraziť? Túto otázku máte neustále na mysli. Hoci neexistujú žiadne kontraindikácie, stačí malá chyba a nebude vhodné na konzumáciu. Čo teda môžete urobiť, aby bolo kysnuté cesto po rozmrazení chutné a nadýchané?
Môžete zamraziť kysnuté cesto?
Mrazenie je skvelý spôsob, ako predĺžiť trvanlivosť potravín. Vhodná je väčšina výrobkov – chlieb, huby, omáčky, polievky, mäso, ovocie a zelenina. Zmraziť môžete aj surové alebo upečené cesto – hoci mnohí ľudia sa rozhodnú ho nemraziť, pretože sa obávajú hroznej chuti a štruktúry po rozmrazení. Veľké pochybnosti panujú najmä o zmrazovaní kysnutého cesta, pretože na kysnutie potrebuje teplo. Ak ho zmrazíte správnym spôsobom, zachová si všetky svoje prednosti a bude chutné aj po vybratí z mrazničky.
Ako môžem zamraziť kysnuté cesto?
Kynuté cesto, ako už názov napovedá, vďačí za svoju chuť, štruktúru a jedinečnosť droždiu. Tieto živé organizmy milujú teplo, ale sú odolné aj voči nízkym teplotám. Po rozmrazení a zahriatí sa prirodzene obnovia ich delenie a získajú späť svoje vlastnosti. Aby kysnuté cesto – surové aj pečené – po rozmrazení nestratilo svoje vlastnosti, treba mať na pamäti niekoľko dôležitých pravidiel.
Ako sa zmrazuje kysnuté cesto?
Kynuté cesto môžete zamraziť buď v plastovej škatuľke, potravinovej fólii alebo vo vrecku. Je však dôležité, aby bol obal vzduchotesný – tak sa vyhnete prenikaniu pachov z iných mrazených potravín.
Ako zmraziť surové kysnuté cesto?
Surové kysnuté cesto by sa malo zmraziť ihneď po vymiesení. Je dobré ho rozdeliť na menšie kúsky a potom ich vložiť do vreciek alebo nádob a hneď vložiť do mrazničky.
Ako môžem zamraziť upečené kysnuté cesto?
Ak chcete zamraziť pečivo z kysnutého cesta, najprv ho nechajte dobre vychladnúť. Nemali by mať žiadne ozdoby – polevu alebo glazúru. Jednoducho ich zabaľte do potravinovej fólie a potom ich vložte do mrazničky.
Ako zmraziť napečené kysnuté cesto?
Jednou z ďalších možností je zmrazenie napečeného kysnutého cesta – tento spôsob sa výborne hodí na rožky alebo chlieb. Stačí ho len chvíľu upiecť v rúre, vybrať, vychladiť a znova upiecť.
Ako dlho môže kysnuté cesto zostať v mrazničke?
Maximálny čas skladovania kysnutého cesta sú 3 mesiace. Preto je dobré podpísať balenia dátumom zmrazenia.
Ako rozmraziť surové kysnuté cesto?
Surové kysnuté cesto sa najlepšie rozmrazuje v chladničke – trvá to približne 6-8 hodín. Prípadne ho môžete umiestniť pri izbovej teplote, čo bude trvať kratšie. Upozorňujeme, že po rozmrazení by sa cesto nemalo znova zamraziť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Studený tvarohový koláč so želé. Neuveriteľne jednoduchý tvarohový koláč, ktorý bude chutiť šialene
Recept na neskutočne chutné čučoriedkové buchty ako od babičky. Vždy sa dobre podaria
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.