03.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sunvic).
V domácej špajze nikdy nechýbajú uhorky, nakladané šaláty, omáčky a ovocné pochúťky. Ale čo tak trochu nápaditejšie recepty? Zástupcom tejto oblasti sú nakladané zelené paradajky, ktoré chutia vynikajúco a ich príprava je hračkou. Nenechávajte teda svoju úrodu na parapete, ale v okamihu ju zavarte do pohára!
Chute leta uzavreté v pohároch a fľašiach sú nielen našou krásnou slovenskou tradíciou, ale aj šikovným spôsobom konzervovania potravín alebo výroby zimných zásob. Na policiach v špajzách zvyčajne dominujú nakladané uhorky, šaláty, omáčky na cestoviny alebo sladké džemy a šťavy. Ale čo tak trochu šialenstva v podobe nakladaných zelených paradajok?
Uhorky sú pasé! Tento recept na nakladané zelené paradajky je závanom čerstvého vzduchu
Klasické chute, ako sú nakladané uhorky, červená repa alebo konzervovaná paprika, pozná takmer každý. Stojí však za to trochu experimentovať a do svojich zimných pohárov pridať trochu inú pochúťku, ako robíte vždy. Reč je o nakladaných zelených paradajkách, ktoré sa vám po prvom ochutnaní rozplynú v ústach a presvedčia vás, že to stálo za to!
Konzervy z červených, bacuľatých, krvavočervených paradajok netreba nikomu predstavovať. Tu prichádzajú na rad omáčky, pretlaky a pasty. Keď má však naša úroda ešte veľa zelených plodov, oplatí sa ich čo najskôr pozbierať a pripraviť si nakladanú pochúťku! Nebojte sa, sú síce nezrelé, ale uzavreté v pohári so správnymi prísadami získajú neobvyklú a šialenú chuť! Kľúčom k úspechu je predovšetkým marináda s prídavkom kôpru, chilli, zázvoru alebo cesnaku. Wow efekt je zaručený a je to lacné a expresné.
Recept na nakladané zelené paradajky. Ideálne na šaláty a obedy
Ingrediencie:
- 2 kg zelených paradajok,
- 2 korene chrenu,
- 2 listy chrenu,
- 2 hlavičky cesnaku,
- 4 vetvičky kôpru,
- 2 bobkové listy,
- 8 plátkov zázvoru,
- 2 chilli papričky,
- 3 l vody,
- 3 PL soli.
Spôsob prípravy:
- Na začiatok si pripravte marinádu. Vo veľkom hrnci jednoducho zvarte tri litre vody so soľou a tekutinu odstavte, aby vychladla.
- Teraz je čas na paradajky! Dôkladne ich umyte, odstráňte zelené stopky a nakrájajte na štvrtiny. Ak chcete získať menšie kúsky, jednoducho ich rozkrojte.
- Do približne päťlitrovej nádoby alebo niekoľkých menších nádob dajte na dno listy chrenu a potom naaranžujte paradajky, koreň chrenu, cesnak, zázvor, chilli papričky, kôpor a bobkový list.
- Pripravené paradajky zalejte vychladnutou marinádou a odložte, starostlivo uzavrite a odložte na teplé miesto približne na týždeň.
- Po tomto čase sú zelené paradajky pripravené na konzumáciu. Môžete ich však nechať aj dlhšie, ale potom je vhodné ich po príprave konzervovať vo vriacej vode alebo v rúre.
- Tieto paradajky chutia výborne ako samostatná pochúťka alebo ako prísada do šalátov, wrapov či rôznych omáčok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cuketový šalát v pohároch: 6 jedinečných receptov na chutné zimné šaláty s rôznymi prísadami
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.