4.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Noseek).
Ochutnajte ho raz a zamilujete sa doňho až po uši…. Ide o krémový a hodvábny cheesecake, ktorý napriek tomu, že sa trasie ako povestné želé, chutí jednoducho dokonale. V zložení budete márne hľadať farebné prísady alebo ovocné akcenty. Vládne tu jednoduchosť, rafinovaná chuť a ikonický recept, ktorý je prekvapivo triviálne jednoduchý!
Ťažko o ňom nepočuť, zabudnúť naň alebo ho prehliadnuť vo výklade cukrárne, hoci tam nie je veľmi často. Baskický cheesecake je cukrárska hra, ktorá sa veľmi líši od typického domáceho pečiva. Jeho poznávacím znamením je neuveriteľná štruktúra, či skôr trochu rozvláčna a dalo by sa povedať „tancujúca“ štruktúra, ktorá chutí ako kúsok neba na tanieri.
Klasická verzia baskického cheesecaku – je zamatový a krémový
Na Slovensku zbožňujeme tvarohové koláče, ktoré sa vyrábajú v najrôznejších variantoch – od klasických so sultánkami až po trochu rozvláčnejšie a farebnejšie interpretácie. Baskický cheesecake je preto úplnou novinkou, ktorá sa vôbec nepodobá na naše domáce koláče. Ale nebojte sa, chuť všetko vynahradí! Klasikou v skutočne španielskom štýle je predovšetkým zamatový vnútrajšok a kombinácia sladkých a slaných chutí. Ide o cukrársku revolúciu, ktorú sa však oplatí uskutočniť vo vlastnej kuchyni.
Baskický cheesecake je originálny návrh, ktorý sa pripravuje okrem iného z tvarohu, vajec a smotany. Bláznivý a lákavý v každom ohľade, koláč sa však teší pridaniu masla, čerstvej vanilky alebo extraktu a, samozrejme, lahodného spodku – tentoraz zo sušienok.
Baskický cheesecake recept. Dokonalý koláč je predovšetkým o ingredienciách
Ingrediencie:
- 600 g jemného tvárohu
- 100 g masla
- 5 vajec
- 160 g kakaových sušienok
- čajová lyžička vanilkového extraktu
- pohár cukru
- 3/4 lyžičky soli
- 2 čajové lyžičky kukuričnej múky
- 0,5 l smotany na šľahanie 36 %
Postup prípravy:
- Začnite so sušienkovým základom. Tmavé sušienky rozomelte mixérom na jemnú drvinu. Zmiešajte ich s tekutým maslom a opatrne ich vytvarujte na dno formy vyloženej papierom na pečenie. Hotové dno pečte päť minút pri teplote 220 stupňov.
- Ďalším krokom je tvarohová zmes. Tvaroh vložte do veľkej misy. Vlejte aj vanilkový extrakt, pridajte cukor, soľ a nakoniec zašľahajte vajcia. Miešajte do hladka a postupne pridávajte múku.
- Do misy vlejte smotanu a opäť premiešajte, aby bola zmes krémová a hladká.
- Hotovú zmes vylejte na pripravený tortový základ. Baskický tvarohový koláč pečieme 40 minút v rúre vyhriatej na 220 stupňov.
- Po upečení nechajte cheesecake vychladnúť a potom ho dajte na niekoľko hodín odpočinúť do chladničky. Nebojte sa – keď ho vyberiete z rúry, zmes bude pripomínať trasľavé želé, ale potom pekne stuhne.
Súvisiace články:
Nikto vám neuverí, že ste tento koláč pripravili za 5 minút. Zamatový, jemný a stred prekvapí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.