4.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zigmar Stein).
Čas zavárania už nejaký čas trvá. Uhorky, cukety a ovocie uzatvárame do pohárov, ktoré v zime vyťahujeme ako prílohy, alebo aby sme si ich mohli natrieť na sendviče alebo osladiť čaj. Málokto však myslí na prípravu omáčok, ktoré sa tiež hodia počas chladnejších dní. Naším návrhom je pripraviť si jednu z tejto zeleniny. Je to kombinácia sladkosti a pikantnosti.
Paprika je skvelá ako základ jedál aj ako príloha. Môžete ju pridať do leča, nákypov alebo do nej môžete vložiť mäso a ryžu a zapiecť ju spolu so syrom. Bez ohľadu na to, ako je pripravená, vždy chutí vynikajúco. Aby ste si jej chuť vychutnali aj počas jesenných a zimných večerov, odporúčame pripraviť z nej aromatickú omáčku. Okrem papriky v nej nájdete aj paradajky, jablká, cesnak a chilli vločky. Táto omáčka je skvelou alternatívou kečupu. Môžete si ju natrieť na sendviče alebo do nej namáčať kúsky zeleniny či mäsa. Uzavretá v dóze vydrží čerstvá veľmi dlho.
Recept na paprikovo-paradajkovú omáčku na zimu
Ingrediencie:
- 3,5 kg paradajok
- 3,5 kg červenej papriky,
- pol kilogramu obľúbených jabĺk,
- pol kilogramu cibule,
- 2 hlávky cesnaku,
- čajová lyžička čili vločiek,
- 2 lyžičky soli,
- 1 lyžička korenia,
- 4 PL jemného cukru,
- pol šálky 10% octu,
- 1/4 šálky olivového oleja.
Spôsob prípravy:
1. Najprv sa postarajte o paradajky. Dôkladne ich opláchnite, odstráňte stopky a potom ich rozkrojte. Vložte ich do veľkej misy alebo hrnca a zalejte horúcou vodou. Vďaka tomu pôjde šupka oveľa ľahšie dole.
2. Takto zaliate paradajky nechajte prikryté asi 10 minút. Po uplynutí tejto doby ich opatrne a jemne ošúpte. Keď sú paradajky chladnejšie, odstráňte z nich semienka, nakrájajte ich na kocky a vložte do misy.
3. Teraz sa postarajte o ostatnú zeleninu. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Papriku nakrájajte na menšie kúsky, odstráňte semienka a potom ju nakrájajte na kocky. Cesnak ošúpte a nastrúhajte najemno. Jablká ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
4. Na dno veľkého hrnca nalejte olivový olej a pridajte cibuľu. Smažte, kým ľahko nezhnedne. Potom pridajte jablká, papriky a paradajky. Premiešajte, prikryte pokrievkou a znížte teplotu. Nechajte ich na ňom ďalšie 2 hodiny a občas premiešajte.
5. Po tomto čase odstráňte pokrievku, pridajte cesnak a všetky koreniny uvedené v recepte. Prilejte aj ocot a olivový olej. Nechajte na ohni ďalších 45 minút.
6. Po uplynutí tejto doby všetko rozmixujte mixérom do hladka. Teraz všetko nalejte do čistých a zaparených pohárov. Nakoniec poháre pevne uzavrite a postavte ich na plech.
7. Plech vložte do studenej rúry a nastavte teplotu na 130 °C. Takto pasterizujte poháre približne 45 minút. Potom ich nechajte vychladnúť. Uskladnite na chladnom mieste.
Prajeme krásne zimné večery.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.