4.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio).
Nie je nič horšie ako ochabnutá, zvädnutá zelenina, ktorá doslova pustila korene v našej chladničke. Ako sa ukázalo, papriku možno skladovať celé týždne, ale kľúčom k úspechu je niekoľko drobností. Základom je jedna teplota a suché „prostredie“ v našej kuchyni.
Jednou z obľúbených druhov zeleniny, ktoré sa často objavujú v našej kuchyni, je samozrejme paprika. Ceníme si ju predovšetkým pre jej jedinečnú chuť, arómu a chrumkavosť. Bohužiaľ, kvôli nevhodnému skladovaniu ju často už po niekoľkých dňoch vyhadzujeme do koša, preto sa oplatí zmeniť naše zvyky a postarať sa o správne podmienky pre papriku.
Ako skladujete papriky? Teplota je kľúčová
Papriky sú vynikajúcou zeleninou, ktorá sa často pridáva do teplých jedál, omáčok, šalátov alebo sendvičov. Jej jemne sladká chuť je cenená v mnohých kuchyniach na celom svete vrátane mexickej, maďarskej a kreolskej, kde patrí k „svätej trojici“ a popri cibuli a zeleru je základom chuti. To však nie je všetko – paprika je predovšetkým zdrojom mnohých cenných vitamínov a minerálov, ako sú vitamín C (50 – 400 mg v 100 g váhy), vitamíny skupiny A, vitamín B, vitamín E, kyselina listová a nikotínová, organické kyseliny (jablčná, vínna, citrónová) a cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza).
Bohužiaľ, častou chybou je nedostatočné skladovanie zeleniny, čo má za následok nielen nepríjemnú štruktúru, ktorej chýba pevnosť, ale aj oveľa horšiu chuť. Preto sa oplatí poznať niekoľko detailov, ktoré nám pomôžu vyhnúť sa tejto situácii. Prvou zlatou myšlienkou je teda teplota – čím teplejšia, tým skôr môžeme očakávať zvädnutý výsledok. Poučenie je teda jednoduché – paprika uložená na kuchynskej linke tam nezostane príliš dlho.
Takto uskladnené papriky vydržia čerstvé a pevné oveľa dlhšie
Mimo pracovnej dosky sa papriky najčastejšie skladujú v spodnej zásuvke chladničky, čo je v skutočnosti veľmi dobré riešenie. Pred uložením zeleniny na túto poličku je dobré ju predtým dôkladne umyť, utrieť do sucha a je hotovo! Na tomto mieste vydrží paprika až dva týždne, ale ak ju nakrájate na ukážkové tyčinky a uložíte do nádoby, čas sa skráti približne na týždeň.
Ďalším šikovným riešením na skladovanie papriky je vzduchotesná nádoba alebo…. papierové vrecko! Vytvoríte tak pre zeleninu ideálne prostredie a zostane čerstvá a pevná oveľa dlhšie! Suché prostredie pre zeleninu, ktorá obsahuje veľké množstvo vody, je veľmi dôležité – inak sa rýchlo vytvorí pleseň, čomu sa chce každý skôr vyhnúť.
Papriky sa dajú úspešne zmraziť. V tomto prípade ich stačí umyť pod tečúcou vodou, osušiť a potom nakrájať. Neskôr stačí menšie kúsky vložiť do špeciálnych mraziacich vrecúšok, pevne ich uzavrieť a je hotovo! Ušetríte tak peniaze a zároveň znížite množstvo potravinového odpadu v našej kuchyni.
Súvisiace články:
Zvyšky tohto výrobku vysypte do kopčeka. Krtko už nebude vo vašej záhrade spôsobovať spúšť
Vyhadzujete kôstky z čerešní? Namiesto toho ich vložte do nádoby a uložte do chladničky na 2 mesiace
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.