6.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Madeleine Steinbach).
Púpava sa bežne považuje za burinu. Málokto vie, že z jej kvetov sa dá pripraviť výživná zmes pre mnohé rastliny. Zalejte ňou egreše, jahody alebo čučoriedky a rýchlo uvidíte rozdiel vo vzhľade plodov.

V každej časti púpavy je biela mliečna šťava. Je bohatá na vitamíny C a B, draslík, fosfor, železo a horčík. Okrem toho obsahuje taraxacín, ktorý je zodpovedný za liečivé vlastnosti rastliny. Väčšina ľudí púpavu odtrhne a vyhodí, keď ju uvidí vo svojej záhrade. Nevedia totiž, že z jej kvetov sa dá pripraviť užitočné hnojivo.
Púpava. Zber a výroba domáceho hnojiva
Najväčšou výhodou púpavového hnojiva je, že rastlina je široko dostupná. Rastie na poliach, v lesoch a parkoch. Získať kvety a pripraviť zmes by preto nemal byť pre nikoho problém. Najlepšie je zbierať púpavu v apríli alebo v máji. Vtedy prežíva obdobie kvitnutia, takže jej kvety sú ešte cennejšie. Odvar možno pripraviť zo samotných kvetov, zo samotných listov alebo z oboch. Prípravok zo všetkých častí rastliny, t. j. z kvetov, listov, stonky a koreňov, urýchľuje rast plodov a spôsobuje, že úroda dozrie v krátkom čase.
Púpavové hnojivo . Ako ho pripraviť?
Na prípravu hnojiva budete potrebovať vedro. Vložte doň 1 kg púpavy a zalejte ho 10 litrami studenej vody. Odložte ho na 3 týždne na tienisté miesto a každé 2 dni odvar premiešajte. Keď sa prestanú objavovať bublinky, znamená to, že proces kvasenia sa skončil a odvar je pripravený na použitie. Preceďte ho a zrieďte vodou v pomere 1:10. Tekutý nálev môžete použiť na zalievanie malín, jahôd, čučoriedok, ríbezlí, egrešov, zeleniny a okrasných rastlín. Zlepší ich vzhľad a zvýši ich odolnosť voči chorobám a škodcom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozpustiť v mlieku a zaliať vodou. Kríky budú plné sladkého ovocia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.