7.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/atnadro).
Neustále čisté hrnce a bezchybne vyzerajúca kuchyňa sú snom mnohých ľudí. Hoci si to vyžaduje veľa práce, s pomocou domácich prostriedkov sa môžete tomuto ideálu aspoň trochu priblížiť. Hrdzavým hrncom môžete dať druhý život, ak ich vyčistíte týmto prípravkom. Určite ho máte v skrini aj vy.
Regály obchodov sú preplnené najrôznejšími výrobkami určenými na čistenie. Nájdeme tam drahé leštiace prostriedky, spreje a tekutiny, ako aj špeciálne handričky, kefy a hubky. Málokto si však spomenie, že okrem sofistikovanej chémie sa oplatí využiť aj výrobky, ktoré sa nachádzajú v kuchynských skriniach. S hrdzou na hrncoch a panviciach si môžete poradiť pomocou jedného jednoduchého triku.
Na čo hrdzavý hrniec? Ocot nemusí stačiť
Keď hľadáte domáce prostriedky na vyčistenie tých najšpinavších zákutí, ako prvé vám napadnú jedlá sóda a ocot. Niet divu, pretože v skutočnosti sú oba tieto výrobky veľmi účinné a navyše sú lacné, ľahko dostupné a šetrné k životnému prostrediu. Čo viac si teda môžete priať? Bohužiaľ, nebudú dobrým liekom na všetky nepríjemné škvrny. Jedným z príkladov je hrdza na hrncoch. Po rokoch používania málokedy vyzerajú čisto a tak, ako po zakúpení. Možno ich však zachrániť a pritom ochrániť vlastnú peňaženku pred ďalšími výdavkami.
Ako sa teda vysporiadať s hrdzou, spáleninami a nečistotami? Tento výrobok určite máte v skrini. Je to kuchynská soľ. Čiastočky soli budú pôsobiť ako peeling a pomôžu mechanicky odstrániť hrdzu a iné škvrny. Najlepšie je skombinovať soľ s trochou vody, aby vznikla hustá pasta. Niektorí ľudia idú ešte ďalej a namiesto vody používajú ocot, najlepšie 10-percentný. Hrdza a pripáleniny nemajú proti takémuto súperovi šancu. Stačí chvíľka trenia hrubou stranou špongie a pasta si bez problémov poradí. Na druhej strane, hrnce získajú druhý život a budú sa lesknúť ako nové.
Okrem soli môžete použiť aj obľúbenú omáčku. Výsledky hovoria samy za seba
Možno zistíte, že vaša skriňa je namiesto balíčka soli prázdna. Čo potom? Môžete sa, samozrejme, ponáhľať do obchodu, ale oplatí sa najprv poobzerať po niečom inom. Väčšina Slovákov má v chladničke iný výrobok, ktorý je tiež zabijakom špiny. Hovoríme o kečupe, ktorý svojou účinnosťou prekvapil už mnohých ľudí. Ako ho správne použiť na čistenie hrncov a panvíc?
Jednoducho omáčku naneste na znečistený povrch. Kečup rovnomerne rozotrite a nechajte pôsobiť aspoň 20 minút, aby kyseliny v paradajkovej omáčke mali čas zmäkčiť nečistoty. Po uplynutí tohto času hrniec alebo panvicu jednoducho vydrhnite špongiou a tešte sa z osvieženého zariadenia. Znie to neuveriteľne, ale skutočne to funguje. V kombinácii so soľným „drhnutím“ môžeme vrátiť život nielen kuchynskému riadu, ale aj domácim spotrebičom. Hostia budú len žasnúť nad našimi tajnými trikmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Upratovačky nás za to budú nenávidieť. Vyčistite si pohovku do lesku – takmer zadarmo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.