7.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatevosian Yana).
Sladký domáci džem je jedným z tých produktov, pri ktorých sa mnohým z nás zbiehajú sliny. Jahodový, čerešňový, broskyňový – rôznych druhov je doslova neúrekom. Niekedy sa však oplatí trochu experimentovať. Môžeme si totiž pripraviť chutnú, sladkú pochúťku na základe obľúbenej zeleniny. V súčasnosti je jej sezóna na vrchole.
Ako pripraviť cuketový džem? Experimentujte
Mnohí z nás si nevedia predstaviť každodenné raňajky bez palaciniek alebo chleba s džemom. Niet divu, veď si môžete vybrať zo širokej škály druhov a spôsobov podávania tohto sladkého občerstvenia.
Džemy sú však vítané najmä v zime, keď je čerstvého ovocia málo. Vtedy je otvorenie pohára so sladkou nátierkou skutočnou záchranou. Do práce by ste sa však mali pustiť už teraz. A staromódne recepty na ovocné džemy by ste mali odložiť. Blíži sa totiž revolúcia.
Vyskúšaný a overený recept na cuketový džem. Ako chutí?
Pripravíme si lahodný džem z tejto obľúbenej zeleniny. Tento recept sa v poslednom čase medzi kuchármi teší veľkej obľube. Sladká nátierka sa totiž vyrába z kombinácie cukety a sladkého želé. Musíte sa však poponáhľať, sezóna cukiet netrvá dlho.
Chutná zelenina, ktorá sa doteraz používala najmä do leča, šalátov alebo omáčok, je v obchodoch k dispozícii od augusta až do konca leta. Ak chcete uzavrieť kúsok leta do pohára a vychutnať si chuť letnej zeleniny počas zimných dní, odporúčame začať s výrobou zaváranín už teraz.
Cuketový džem so želé: recept
Cuketa je jednou z najvšestrannejších druhov zeleniny. Vďaka jej jemnej chuti a príjemnej štruktúre ju možno použiť na prípravu konzerv bez toho, aby sme sa obmedzili na pikantnú verziu.
Cuketový džem má sladkokyslú príchuť, vďaka čomu je skvelou prílohou k dezertom, ako aj k chlebu alebo omelete. Ako ju pripraviť? Budete potrebovať:
- 2 kg cukety
- 2 citrónové, pomarančové alebo egrešové želé
- 2 lyžičky kyseliny citrónovej
- 1 balenie vanilkového cukru
- 2 šálky cukru
Spôsob prípravy:
- Cuketu umyte, ošúpte, odstráňte semienka a nakrájajte na kocky alebo nastrúhajte na hrubom strúhadle
- Zeleninu pokvapkajte kyselinou citrónovou a odložte na hodinu. Po uplynutí tejto doby zlejte prebytočnú šťavu. Cuketu preložte do hrnca
- Varte na miernom ohni, kým sa nezačne rozpadávať. Potom pridajte cukor, vanilkový cukor a želé
- Dôkladne miešajte, kým sa cukor a želé úplne nerozpustia. Prelejte do čistých, vypálených pohárov, pevne uzavrite a skladujte hore dnom
Hotovo!
Súvisiace články:
Takto si pripravíte domáci paradajkový pretlak s lahodnou chuťou. Ideálna príloha k jedlám
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.