Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Škorica a limetka na hranolky? Vyskúšajte tieto šialené omáčky a už nikdy nesiahnete po kečupe

7.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pilipphoto). Zvyčajne jete hranolky s kečupom alebo majonézou, však? Čo tak syrová omáčka alebo omáčka so škoricou, kari alebo limetkou? Všetky sa výborne hodia...

7.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pilipphoto).

Zvyčajne jete hranolky s kečupom alebo majonézou, však? Čo tak syrová omáčka alebo omáčka so škoricou, kari alebo limetkou? Všetky sa výborne hodia k zemiakovým a batátovým hranolčekom a môžete si ich ľahko pripraviť doma. Prinášame osvedčené recepty.

Foto: shutterstock: pilipphoto

Syrová omáčka na hranolky. Tu je jednoduchý, osvedčený recept

Čoraz obľúbenejšia je syrová omáčka, ktorá sa dokonale spája s jemným vnútrom hranolčekov a dodáva im jedinečný charakter a chuť.

Ingrediencie:

  • 1 šálka strúhaného žltého syra (napr. čedar)
  • 1/2 šálky mlieka
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 polievková lyžica pšeničnej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky horčice
  • soľ a korenie podľa chuti

Spôsob prípravy:

  1. Na začiatku rozpustite maslo v hrnci na miernom ohni. Pridajte múku a miešajte asi minútu, kým nevznikne hladká hmota.
  2. Pomaly prilievajte mlieko za stáleho miešania, aby sa netvorili hrudky. Zmes varte, kým nezhustne a nezíska konzistenciu omáčky.
  3. Do hrnca pridajte nastrúhaný žltý syr a horčicu. Miešajte, kým sa syr nerozpustí a omáčka nezíska rovnomernú krémovú konzistenciu.
  4. Omáčku ochuťte štipkou soli a korenia. Prísady dôkladne premiešajte, aby sa chute dobre spojili.
  5. Keď syrová omáčka dosiahne požadovanú konzistenciu a chuť, odstavte ju z ohňa.

Omáčka na belgické hranolky. Moderné kombinácie

Belgické hranolky sú svetovo preslávené svojou vynikajúcou kvalitou, chrumkavou vonkajšou vrstvou a mäkkým, nadýchaným vnútrom. Tieto dve omáčky sa k nim dokonale hodia:

  • Andalúzska omáčka – jej zložkami sú majonéza, cesnak, mletá paprika, citrónová šťava a štipka kajenského korenia. Tieto ingrediencie zmiešajte a dôkladne premiešajte, kým omáčka nezíska intenzívnu chuť. Ak máte radi pikantné polevy, môžete pridať viac kajenského korenia.
  • Omáčka trüffelmayonaise (hľuzovková majonéza) – ak hľadáte rafinovanejšiu verziu omáčky, vyskúšajte hľuzovkovú majonézu. Zmiešajte čerstvú majonézu s trochou hľuzoviek alebo hľuzovkového oleja, ako aj s citrónovou šťavou a soľou. Tieto ingrediencie dôkladne premiešajte a vychutnajte si jedinečnú chuť, ktorú vašim hranolčekom dodajú hľuzovky.

Smotanová omáčka na hranolky

Ak hľadáte niečo jemnejšie a krémovejšie, ideálnou voľbou je smotanová omáčka.

Ingrediencie:

  • 1/2 pohára kyslej smotany
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
  • 1 strúčik cesnaku
  • šťava z polovice citróna

Spôsob prípravy:

  1. V miske zmiešajte kyslú smotanu, majonézu, nasekanú petržlenovú vňať, dijonskú horčicu a prelisovaný cesnak.
  2. Pridajte šťavu z polovice citróna a prísady jemne premiešajte.
  3. Omáčku dochuťte soľou a korením.

Omáčka na batátové placky. Prekvapivé kombinácie: med, škorica, limetky

Batátové placky sú čoraz obľúbenejšie vďaka svojej jedinečnej chuti a výživovým vlastnostiam. Ak chcete zvýrazniť prirodzenú sladkosť batátov a vytvoriť harmonickú kompozíciu chutí, oplatí sa siahnuť po správnej omáčke.

  • Medovo-škoricová omáčka – zmiešajte lyžicu medu s trochou škorice a omáčku jemne nalejte na horúce hranolčeky. Táto jednoduchá kombinácia chutí dodá batátovým plackám extra hĺbku a sladkosť.
  • Omáčka z limetky a avokáda – dužinu z jedného avokáda zmiešajte so šťavou z polovice limetky. Pridáme trochu soli a korenia podľa chuti. Táto omáčka je bohatá na zdravé tuky a dodáva batátovým plackám jedinečnú chuť.

Majonézová omáčka na hranolky. Nádych klasiky

Druhou – popri kečupe – najobľúbenejšou omáčkou k hranolkám je určite majonéza. Ako si však doma pripraviť klasickú majonézovú omáčku? Zmiešajte dva žĺtky, 1/2 šálky rastlinného oleja, lyžičku dijonskej horčice, lyžičku citrónovej šťavy, rovnú lyžičku práškového cukru a 1/4 lyžičky soli. Zmiešajte ingrediencie mixérom.

Kari omáčka na hranolky. Niečo nezvyčajné

Kari omáčka je ďalšou zaujímavou možnosťou pre tých, ktorí chcú experimentovať s rôznymi chuťami. Zmiešajte majonézu s kari korením, kečupom, trochou citrónovej šťavy a soľou. Táto omáčka dodá vašim hranolkám orientálny nádych a chuť.

Hranolková omáčka Thermomix: domáce pochúťky na novej úrovni

Pomocou tohto všestranného kuchynského stroja môžete vytvárať omáčky s perfektnou konzistenciou a dokonale vyváženou chuťou.

  • Omáčka aioli – klasickú omáčku aioli si môžete ľahko pripraviť v Thermomixe kombináciou krémovej majonézy a cesnaku. Jednoducho vložte cesnak do misky Thermomixu a niekoľko sekúnd ho sekajte, potom pridajte majonézu a niekoľko sekúnd mixujte ingrediencie pri nízkych otáčkach.
  • Omáčka na grilovanie – Thermomix umožňuje pripraviť aj domácu omáčku na grilovanie. Jednoducho dajte kečup, horčicu, hnedý cukor, jablčný ocot, sójovú omáčku a korenie do misky a všetko varte pri nízkych otáčkach, kým sa ingrediencie nespoja a omáčka nezhustne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Lacná, rýchla a senzačnej chuti. Rodina ju zje a jeden hrniec nestačí

Klasické krokety budú minulosťou. Recept spred 100 rokov vyvoláva rozruch


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto cestoviny pripravíte len z dvoch ingrediencií. Je ťažké uveriť, že sú hotové za pár minút

7.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova). Zbierať rýchle a jednoduché recepty je veľmi dobrý krok. Nie vždy máme chuť alebo čas tráviť v kuchyni…

Recept na dokonalý šalát? Tu je! Vyčarujete ho za chvíľu. Tajomstvo je v sladkej prísade

7.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstockúAngelika Heine). Šalát zo surovej cukety je mojím hitom na júl a august. Táto letná sezónna zelenina je totiž…

Rebierka na americký spôsob. Sú najlepšie na grilovanie, a to vďaka marináde

7.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstockúIgor Dutina). Ako pripraviť grilované rebierka? Nie je na tom nič zložité, potrebujete len kvalitné mäso a správnu marinádu.…

Moja rodina ma stále žiada o tento koláč a ja nemôžem povedať nie. Hlavnú ingredienciu nájdete na kríku

6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Daniela Baumann). Jedným z dôvodov, prečo milujem leto, je, že môžem jesť to najchutnejšie ovocie a zeleninu, ktoré nám…

Čo pripraviť z cukety? Nie placky a nie polievku. Tento recept je lepší ako uhorky

6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Cuketa je jednou z našich najobľúbenejších letných druhov zeleniny. Hneď ako sa začne sezóna, pripravujeme vo veľkom…

Auto Trendy

Spojené kráľovstvo má novú vládu. Zákaz áut so spaľovacími motormi o 6 rokov

7.7.2024 Redakcia Auto trendy - V Spojenom kráľovstve sa konali voľby. Po 14 rokoch v nich prišla o moc Konzervatívna strana a novú vládu bude zostavovať Keir Starmer, predseda stredoľavej…

Rušivé zvuky auta. Ako rozoznáte poruchy motora od problémov s odpružením?

7.7.2024 Redakcia Auto trendy - Každý rušivý zvuk vychádzajúci z vášho vozidla môže byť znakom vážnych problémov. Ako zvukovo rozlíšiť poruchu motora od poruchy zavesenia kolies, aby ste mohli primerane…

Harley-Davidson Street Glide. Vyrástol som s vlajkovou loďou americkej cestnej

7.7.2024 Redakcia Auto trendy - Niektorí tvrdia, že motocykle tejto ikonickej americkej značky potrebujú dozrieť. Pocítil som to na vlastnej koži, pretože až štvrtý Harley-Davidson, na ktorom som jazdil, bol…

Opel Frontera: už nie terénny

7.7.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci úplne zmenila svoj charakter, stále láka svojou cenou. Benzínový aj elektrický variant sa ponúkajú za konkurencieschopné sumy.

Nadšenci Ferrari zorganizovali v Taliansku cestnú rallye. V prvý deň vypadli tri autá

7.7.2024 Redakcia Auto trendy - Podujatie pre majiteľov talianskych superautomobilov sa začalo s veľkým rachotom. Už v prvý deň sa vyznačovali havarovanými a horiacimi Ferrari, čo vypovedá viac o vodičoch…

Objavil sa ďalší problém s elektromobilmi. Priamo ovplyvňuje našu bezpečnosť

7.7.2024 Redakcia Auto trendy - Elektromobily opotrebúvajú cesty viac ako ich spaľovacie náprotivky. Okrem toho môžu byť nebezpečné pre ostatných účastníkov cestnej premávky a… Američania z Texaského inštitútu pre dopravu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov