07.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vlad Ispas).
Leto je ideálny čas na prípravu zásob na zimu. Hoci tento čas zvyčajne využívame na nakladanie uhoriek a výrobu najrôznejších džemov, zaváranín a kompótov, oplatí sa venovať chvíľu aj nakladaniu papriky. Vďaka osvedčeným trikom vydržia nezmenené a chrumkavé až do ďalšej sezóny.
Nakladaná paprika má na Slovensku veľa milovníkov. Mnohí ľudia oceňujú jej jedinečnú chuť, dlhotrvajúcu čerstvosť a jednoduchú prípravu. Je to tiež veľmi univerzálna pochúťka, pretože sa môže jesť priamo z nádoby alebo sa môže podávať ako príloha pri gurmánskej večeri s rodinou alebo priateľmi. Ako ju správne pripraviť?
Chrumkavé a chutné nakladané papriky. Vydržia až do budúcej jari
Pri výrobe zaváranín často pochybujeme, či naše pochúťky vydržia skúšku časom. Ak však poznáte správne postupy (ktoré vám každú chvíľu predstavíme) a dodržíte recept, vaše nakladané papriky by nemali za niekoľko mesiacov stratiť chuť, chrumkavosť a dokonca ani výživovú hodnotu. S touto domácou marinádou si pripravíte chutné a zdravé občerstvenie, ideálne práve na jeseň a zimu.
Ingrediencie:
- 900 g papriky (červenej alebo žltej),
- 700 ml vody,
- 100 ml 10 % liehového octu,
- 60 ml oleja,
- polovica cibule,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 85 g cukru,
- 2 vetvičky tymiánu,
- 3 bobkové listy,
- 2 horčičné semienka (na jednu nádobu),
- 2 zrnká čierneho korenia (na jednu nádobu),
- 2 čajové lyžičky soli.
Nakladané papriky. Spôsob prípravy
Umyte papriky pod tečúcou vodou a osušte ich. Nakrájajte ich na menšie kúsky (najlepšie na pásiky) a odstráňte semená. Potom si pripravte marinádu. Do hrnca nalejte vodu a ocot a pridajte soľ a cukor. Varte na miernom ohni, kým sa prísady nerozpustia a nezmiešajú.
Pripravte si primeraný počet fliaš. Skontrolujte, či sú nepoškodené a tesniace a či majú viečka. Fľaše by mali byť vopred sparené. Ako prvú vrstvu do nich vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a na polovicu rozkrojené strúčiky cesnaku.
Potom pridajte vetvičky tymiánu, nové korenie, bobkové listy, horčicu a zrnká korenia. Do fliaš vložte nakrájané kúsky papriky. Je lepšie pridať ich viac ako menej, pretože podobne ako pri nakladaných uhorkách, ak ich neumiestnite príliš tesne, nasiaknu príliš veľa nálevu a budú mäkké a „gumové“.
Obsah fliaš zalejte pripravenou marinádou. Dávajte však pozor, aby ste ich nenaplnili až po okraj, pretože vrchnák po kontakte s tekutinou môže po určitom čase splesnivieť. Pred uzavretím sklenených fliaš nalejte do každej z nich trochu oleja. Vďaka tomu si paprika zachová svoju pôvodnú chuť a nestratí svoju čerstvosť.
Ako posledný krok vykonajte pasterizáciu. Dno veľkého hrnca vyložte utierkou, na ktorú umiestnite fľaše. Neumiestňujte ich príliš blízko seba, pretože by sa pri vzájomnom dotyku mohli rozbiť. Do hrnca nalejte vlažnú vodu. Nezabudnite, že tekutina sa nesmie dostať k viečkam pohárov. Hrniec zakryte pokrievkou a pasterizujte 15 minút po tom, ako voda zovrie. Po uplynutí tejto doby vyberte fľaše, aby vychladli. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto si pripravíte domáci paradajkový pretlak s lahodnou chuťou. Ideálna príloha k jedlám
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.