8.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/maradon 333).
Uhorky, nakladané uhorky a džemy nie sú všetko – v domácej špajze nesmie chýbať ani tento prvok. Hovoríme o paradajkách v pohároch na zimu, ktoré sa dajú pripraviť v niekoľkých zaujímavých verziách. Klasická verzia je ideálna do polievok, zatiaľ čo verzia s použitím nezrelých zelených je receptom na chutný šalát a predjedlo ako v najlepších reštauráciách.
Domáce konzervy sú pre gazdinky a pestovateľov skutočnou pýchou. Najčastejšie máme v našich špajzách nakladané uhorky, zaváraniny, šaláty, džemy alebo marmelády. Oplatí sa však trochu vybočiť zo zabehnutých koľají a skúsiť spracovať paradajky, ktoré majú práve sezónu!
Zabudnite na plechovky z obchodu a pripravte si na zimu paradajky v nádobách
Leto, žiaľ, rýchlo odchádza, ale ešte stále si ho môžeme nahradiť v pohároch a fľašiach domácich zaváranín. August je úrodný mesiac, ktorý nám z hľadiska jedálneho lístka a dostupných produktov poskytuje veľa možností. Osobitné miesto na piedestáli si však zaslúžia paradajky, ktoré majú práve teraz svojich povestných päť minút. Šťavnaté, kypré a chutné paradajky sa dajú jesť surové s krajcom chleba, pridať do šalátu alebo použiť do polievky či talianskeho dresingu.
Avšak tým, ktorí majú v pláne konzervovať paradajky, odporúčame najmä ich uzavretie do pohárov, aby ste sa v zime mohli s chuťou vrátiť do bezstarostných a teplých augustových dní. Ako ich teda pripraviť? Je to úplne jednoduché a možností je naozaj veľa. Začnite červenou klasikou, ktorá poslúži ako základ pre najlepšiu paradajkovú polievku na svete, omáčky a mnohé ďalšie pochúťky.
Recept na paradajky do pohárov. Ideálne na zimu ako základ večere
Na prípravu nepotrebujete veľa. Kľúčom k úspechu sú vyzreté, dobre vypestované kusy s výnimočne aromatickým, mierne sladkým, mäsitým vnútrom. Medzi ingrediencie by preto mali patriť:
- 4 kg paradajok
- jedna polievková lyžica soli
- 2 lyžičky cukru
- voda
- prípadne čerstvé bylinky, napr. bazalka a cesnak
Spôsob prípravy:
Paradajky dôkladne umyte. Každú z nich rozrežte krížikom na spodku. Teraz ich sparte vriacou vodou alebo ich na niekoľko sekúnd ponorte do horúcej vody – nezabudnite, že čím sú zrelšie, tým kratšie by mal kúpeľ alebo sauna trvať.
- Ovocie ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca
- Paradajky ochuťte soľou, bylinkami, cukrom a cesnakom
- Dusíme na miernom ohni 20 minút
- Po tomto čase paradajky prepasírujte cez sito
- Tip – paradajky môžete nechať nakrájané, na väčšie kúsky alebo aj celé (v takom prípade ich prelejte marinádou)
- Pripravené pyré vložte do sterilizovaných a suchých pohárov. Pevne uzavrite a je hotovo!
Teraz už len pasterizovať a naše poháre môžu ísť do špajze.
Súvisiace články:
Takto si pripravíte domáci paradajkový pretlak s lahodnou chuťou. Ideálna príloha k jedlám
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.