10.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR).
Vedci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú prírodný olivový olej, majú nižšie riziko úmrtia na demenciu. Uskutočnili prvú štúdiu, ktorá túto súvislosť testovala.
Zatiaľ čo mnohé krajiny čelia zvýšenému výskytu Alzheimerovej choroby a iných foriem demencie, nová štúdia tímu z Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) poukazuje na jednoduchú metódu, ktorá môže toto riziko znížiť.
“Naše zistenia podporujú výživové odporúčania pre rastlinné oleje, ako je olivový olej, a naznačujú, že tieto produkty podporujú nielen zdravie srdca, ale aj mozgu.”
– dr Anne – Julie Tessier, autorka štúdie
Dr. Anne-Julie Tessierová, autorka štúdie prezentovanej na kongrese NUTRITION 2023 v Bostone, uviedla. – „Výber olivového oleja – prírodného produktu – namiesto zdrojov tuku, ako je margarín alebo majonéza predávaná v obchode, je bezpečné rozhodnutie, ktoré môže pomôcť vyhnúť sa smrteľnej demencii.“
Pritom napríklad v USA trpí Alzheimerovou chorobou, ktorá nakoniec vedie k smrti, takmer 6 miliónov ľudí. Na Slovensku ňou trpí 50 000 ľudí.
Vedci uvádzajú, že ide o prvú štúdiu, ktorá skúma vzťah medzi stravou a úmrtím na demenciu. Výsledky sú založené na údajoch zahŕňajúcich 90 000 Američanov a obdobie 30 rokov. Necelých 5 000 ľudí z tejto skupiny zomrelo práve na demenciu.
Štúdia ukázala, že ľudia, ktorí pravidelne používajú olivový olej namiesto živočíšnych tukov, sú celkovo zdravší. Olej však znižoval riziko úmrtia na demenciu aj nezávisle od stravy. Konzumácia pol čajovej lyžičky olivového oleja denne znížila riziko o 28 % v porovnaní s nulovou alebo minimálnou konzumáciou. Naopak, nahradenie jednej čajovej lyžičky margarínu alebo majonézy denne olejom znížilo riziko o 8 až 14 percent.
To naznačuje, že jeho konzumácia má osobitné výhody, pokiaľ ide o zdravie mozgu.
“Niektoré antioxidanty z olivového oleja prechádzajú cez hematoencefalickú bariéru, takže by mohli mať priamy účinok priamo na tento orgán. Je tiež možné, že olivový olej má nepriamy vplyv na zdravie mozgu tým, že zlepšuje kardiovaskulárne zdravie.”
– dr Anne -Julie Tessier, autorka štúdie
Už predchádzajúce štúdie poukázali na priaznivé účinky oleja na kardiovaskulárny systém, ako aj na kognitívne schopnosti.
Vedci uznávajú, že štúdia bola pozorovacia, čo znamená, že nedokázala bez akýchkoľvek pochybností, že práve olej chránil pred úmrtiami súvisiacimi s demenciou. Zdôrazňujú však, že výsledky sú v súlade so súčasnými odporúčaniami v oblasti stravovania.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Každý deň som mesiac pila olej z pupalky dvojročnej. Takéto výsledky som nečakala
Zvyky, ktoré predlžujú život. Podľa vedcov až o 20 rokov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.