11.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Seva_blsv).
Sušené paradajky sú chutným doplnkom mnohých talianskych (a iných) jedál. Ľahko ich dostanete v obchode s potravinami alebo na trhu, ale lepšie je pripraviť si ich sami podľa osvedčeného receptu. Potom si môžete byť istí, že použité ingrediencie sú známe a obľúbené a že neobsahujú zbytočné konzervačné látky. Ako teda pripraviť sušené paradajky?
Talianska kuchyňa sa najviac spája s pizzou, cestovinami a práve so sušenými paradajkami – najlepšie v intenzívnej aromatickej marináde s bylinkami. Sú skvelým doplnkom šalátov, cestovín, mäsa, rýb a mnohých ďalších jedál. Stačí jedno zahryznutie a prenesiete sa do teplého slnečného Talianska. Nemusíte ich kupovať, môžete si ich pripraviť sami doma. Hoci to nie je rýchla práca, určite stojí za to venovať jej čas. Výsledok vás nadchne!
Ako pripraviť sušené paradajky – jednoduchý recept na aromatickú prílohu
Slnkom sušené paradajky v olivovo-bylinkovej marináde sú skutočnou delikatesou, ktorej je ťažké odolať. Môžete ich pridať do jedál, jesť ich so syrami naaranžovanými na doske alebo z nich dokonca urobiť pastu na sendviče. Za ich lahodnú chuť a vôňu je zodpovedné najmä kvalitné korenie. Pri výbere paradajok odporúčame zvoliť o niečo „mäsitejšie“ odrody, napríklad slivkové paradajky, ktoré obsahujú menej vody, a preto sa ľahšie a rýchlejšie vysušia.
Ingrediencie:
- 3 kg paradajok,
- 1 l olivového oleja,
- 12 strúčikov cesnaku,
- 3 lyžice vínneho octu,
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu,
- vetvička čerstvého rozmarínu,
- lyžica sušenej bazalky,
- lyžica sušeného oregana,
- soľ.
Sušené paradajky v bylinkovej marináde s olejom. Spôsob prípravy
Paradajky dôkladne umyte, osušte a rozrežte na polovice. Vyrežte stopky a semienka, aby sa paradajky rýchlejšie vysušili. Zeleninu osoľte a vložte na plech do rúry alebo do sušičky. Prvý spôsob trvá približne 5 až 8 hodín (v závislosti od druhu a veľkosti paradajok) pri teplote 80 °C, druhý spôsob trvá približne 15 hodín.
Je dobré sledovať, ako sú paradajky suché, aby sa náhodou nepresušili. Keď sú paradajky pokrčené a vysušené, preložte ich do veľkej misy. Pridajte čerstvé a sušené korenie, ako aj cesnak a vínny ocot. Jemne premiešajte, aby paradajky „nasiakli“ korením, a potom všetko preložte do sterilizovaných pohárov.
Nenaplňte ich úplne, nechajte približne 1/3 prázdneho miesta. V hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej a zalejte ním paradajky v pohároch. Nakoniec pevne naskrutkujte viečka, obráťte poháre hore dnom a nechajte ich pod pokrývkou, napríklad uterákom alebo dekou, vychladnúť. Po uplynutí tejto doby ich otočte a umiestnite na policu v pivnici, špajzi alebo v komore.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto si pripravíte domáci paradajkový pretlak s lahodnou chuťou. Ideálna príloha k jedlám
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.