13.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nblx).
Ťažko si predstaviť nedeľný obed bez čerstvého kôpru. Slováci ho ochotne pridávajú do nových zemiakov, uhorkových alebo zeleninových šalátov. Bohužiaľ, v takomto horúcom počasí bylinky vädnú alarmujúcou rýchlosťou. Ako ich udržať čerstvé oveľa dlhšie ako zvyčajne? Tento trik sa používa v mnohých reštauráciách.
Kôpor je veľmi obľúbenou prísadou, najmä v lete. Žiaľ, vysoké teploty nepomáhajú bylinkám, aby zostali dlho čerstvé. Pracovníci stravovacích zariadení si to dobre uvedomujú. Našťastie existuje trik, ako zabrániť rýchlemu zvädnutiu kôpru. Už žiadne vyhadzovanie a plytvanie potravinami.
Kôpor skladujte len týmto spôsobom. Vydrží čerstvý až tri mesiace
Vonku je horúco, v kuchyni sa varí a vy sa obávate, že zväzok kôpru, ktorý ste ráno kúpili na trhu, neostane čerstvý až do večera? To je dosť pravdepodobné. Aj keď nie je úplne zvädnutý, určite nebude vyzerať tak skvele, ako keď ho vytiahnete z vedra s vodou. Čo teda môžete urobiť, aby kôpor vydržal čerstvý dlhšie ako niekoľko dní? Tento trik všetko zmení. Používa sa v mnohých reštauráciách.
Ak kupujete čerstvý kôpor, rozrežte ho na polovicu a vložte do veľkej čistej nádoby. Pevne ju zaskrutkujte a vložte do chladničky. Znie to triviálne a presne tak to aj je. Všetko, čo potrebujete, je sklenená nádoba s tesným uzáverom, aby bylinky nezvädli. Pri takomto skladovaní zostane kôpor pevný a aromatický ešte mnoho týždňov. Najdôležitejšie je, aby vnútro nádoby bolo suché. V opačnom prípade by vetvičky začali hniť.
Navrch má aj metóda mnohých gazdiniek
Asi každý z nás aspoň raz zažil dnes už kultovú situáciu, keď siahneme po škatuli so zmrzlinou v mrazničke, zatúžime po sladkom dezerte a vnútri je len…. kôpor. Táto technika skladovania byliniek je taká populárna, že sa z nej stal generačný vtip, o ktorom sa hovorí s úsmevom na perách a nostalgiou v srdci. Pravdou však je, že okrem uchovávania byliniek v nádobe v chladničke je skvelým spôsobom, ako uchrániť nasekaný kôpor alebo pažítku pred pokazením, aj ich zmrazenie. Určite však nemrazte mokré bylinky. Vytvorí sa tak kôprová hrudka, ktorú nebude možné rozdeliť na menšie porcie. Takisto sa oplatí dbať na to, aby bol obal dobre uzavretý. Vzduch v mrazničke je suchý a môže spôsobiť, že namiesto čerstvých mrazených byliniek aj tak vytiahnete suché, nechutné lupienky vo farbe zhnitej zelenej.
Ak vám však záleží len na tom, aby kôpor zostal čerstvý počas niekoľkých nasledujúcich dní, jednoducho si ponechajte zväzok v pohári so studenou vodou. Takto síce nevydrží niekoľko týždňov, ale určite nebude vädnúť šialenou rýchlosťou. Rovnakým spôsobom môžeme zaobchádzať s petržlenovou vňaťou a pažítkou. Vďaka tomu už nikdy nebudeme musieť zvädnuté a vysušené bylinky vyhadzovať do odpadkového koša.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skladujete cibuľu? Je veľká pravdepodobnosť, že to robíte zle. Zelenina sa tak rýchlejšie kazí
Ako skladovať paradajky? Slováci stále robia túto častú chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.