13.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dar1930).
Sotva by mohla existovať klasickejšia príloha ako uhorkový šalát. Na slovenských stoloch kraľuje najmä v lete, keď je sezóna uhoriek. Tradičný uhorkový šalát sa skladá najmä zo smotany alebo octu a, samozrejme, uhoriek a korenia. Prípadne do neho môžeme pridať cibuľu, pažítku alebo kôpor. A skúsili ste pridať aj cesnak? Konečný výsledok je úžasný.
Existuje pomerne veľa receptov na uhorkový šalát. Dalo by sa povedať, že „každý dom má svoje vlastné tradície“, pretože každá rodina ho pripravuje podľa vlastného osvedčeného receptu s prísadami a koreninami podľa chuti domácnosti. Hoci je klasická verzia chutná, niekedy sa oplatí pridať nové prísady.
Slovenský uhorkový šalát à la grécke tzatziki. Cesnak dodáva intenzívnu chuť
Väčšina z nás konzumuje uhorkový šalát, pretože sa hodí k zemiakom, praženici alebo aj k bravčovým rezňom. Je to celkom univerzálny pokrm, ktorý je nielen chutný, ale aj zdravý. Dodáva nám množstvo vitamínov a minerálov. Je cenným zdrojom vitamínov: A, C, E a K a prvkov jódu, vápnika, železa, horčíka, chlóru, sodíka a zinku. Probiotické baktérie v kréme podporujú našu črevnú mikroflóru a veľké množstvo bielkovín reguluje krvný tlak.
Cesnak v uhorkovom šaláte podporí náš dýchací systém a zníži riziko aterosklerózy. Okrem toho má táto zložka antibakteriálne a protizápalové účinky. Má priaznivý vplyv na trávenie a dodáva pokrmom intenzívnu, aromatickú vôňu.
Ingrediencie:
- malá 14 alebo 16 % smotana (kyslá smotana),
- 3 čerstvé poľné uhorky,
- 4 strúčiky cesnaku,
- lyžica citrónovej šťavy,
- soľ,
- korenie.
Uhorkový šalát s cesnakom. Spôsob prípravy
Uhorky umyte a nakrájajte na jemné plátky alebo nastrúhajte. Ak chcete, môžete uhorky vopred ošúpať, ale nie je to potrebné. Šupka uhorky obsahuje vlákninu, ktorá podporuje metabolizmus. Uhorky osolíme a necháme niekoľko minút odstáť, potom z nich zlejeme prebytočnú vodu.
Pridajte korenie, citrónovú šťavu a roztlačený cesnak. Všetko zalejte smotanou. Môžete pridať aj kôpor alebo pažítku, aby ste zvýraznili jemnú chuť uhoriek. Všetko dôkladne premiešajte. Hotovo! Uhorkový šalát je ideálny ako príloha k zemiakovej kaši, mäsu alebo aj ryži.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.