16.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Master 1305).
Zabudnite na drahý chlieb z pekárne a vyberte si domácu špecialitu! Recept je triviálny a po prvom pokuse sa jeho príprava stane zvykom. Potrebujete len niekoľko základných ingrediencií, kvalitnú formu a máte hotovo! Takto pripravený chlieb má šialene chrumkavú kôrku, mäkký vnútrajšok a predovšetkým žiadne umelé prísady!
Už žiadne každodenné chodenie do pekárne, samoobsluhy alebo najbližšieho supermarketu. Ubezpečujeme vás, že domáci chlieb nemá v žiadnom ohľade konkurenciu. Recept je jednoduchý na dodržanie aj pre úplného začiatočníka, ale chuť a kôrka budú oveľa lepšie a chutnejšie.
Domáci chlieb – jednoduchý, chutný a lacný
Starý chlieb je skutočnou nočnou morou, rovnako ako ranné vstávanie a čakanie na žemle a bochníky. Našťastie sa tomu dá ľahko predísť a stačí len trochu chuti a nadšenia. Výroba vlastného chleba vám prinesie nielen pocit veľkého uspokojenia a hrdosti, ale aj lahodnú vôňu, ktorá naplní celý dom a byt. Pečenie vlastného chleba je skutočným zdrojom hrdosti – bez obáv, je to oveľa jednoduchšie, ako si možno myslíte!
Prinášame recept na chlieb zo žiaruvzdornej formy, ktorý sa hodí na každú príležitosť. Ďalším plusom je, že jeho príprava je triviálna a zvládne ju aj ten najväčší kuchynský nováčik. Kľúčom k úspechu je však zloženie. Preto sa oplatí kúpiť dobrú múku, obilniny a čerstvé droždie. A nezaobídete sa ani bez formy na pečenie alebo špeciálnej pekárničky na chlieb. Stojí za zmienku, že vlastnoručne upečené bochníky budú z dlhodobého hľadiska oveľa výnosnejšie ako tie kúpené v pekárni. V júli 2023 bola priemerná cena 1 000 g bochníka chleba približne 2 Eura, zatiaľ čo 1 000 g vlastnoručne upečeného pšeničného chleba stojí približne 1 Euro.
Už žiadne kupovanie chleba. Urobte si vynikajúci chlieb doma
Ingrediencie:
- 650 g pšeničnej múky typu 650,
- 25 dag čerstvého droždia,
- 500 ml vlažnej vody,
- 100 g lúpaných slnečnicových semien,
- 2 PL oleja,
- lyžica cukru,
- štipka soli.
Spôsob prípravy:
- Chlieb je dobré pripraviť večer pred spaním, cez noc krásne vykysne a ráno bude pripravený na vloženie do rúry.
- Na začiatok rozdrobte droždie do pohára, pridajte cukor, trochu vody a premiešajte.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, slnečnicové semienka, soľ, olej, zvyšnú vodu a rozdrobené droždie. Misku prikryte fóliou a vložte do chladničky na noc.
- Ďalším krokom je trpezlivosť. Ráno posypte pult trochou múky. Vykysnuté cesto intenzívne miesime a vytvarujeme estetický bochník.
- Tip – v tejto fáze môžete chlieb narezať a vytvárať pekné vzory, poprášiť ho múkou alebo zrnkami.
- Chlieb nechajte asi 30 minút odpočívať, aby dosiahol izbovú teplotu.
- Medzitým vložte do rúry prázdnu formu a predhrejte rúru na 250 °C.
- Vyberte žiaruvzdornú formu, vložte do nej pripravené cesto a potom ju prikryte pokrievkou. Takto pripravený chlieb by sa mal piecť 50 minút pri teplote 220 stupňov C.
- Chlieb nechajte vychladnúť, najlepšie na mriežke. Po uplynutí tohto času môžete začať krájať a konzumovať váš chutný chlieb.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tajná prísada do palacinkového cesta. A nie je to len o perlivej vode
Nehádžte zeleninu do vývaru takýmto spôsobom. Použite niekoľko trikov a bude to olizovanie prstov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.