16.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Vorona).
Hoci je leto ešte v plnom prúde, v niektorých lesoch sa už objavili prvé huby a milovníci hubárčenia už majú pripravené košíky na zber a nepremokavé gumáky. Stojí za to využiť tento čas a oboznámiť sa so starým receptom na huby naložené v marináde z aromatických korenín. Toto občerstvenie je mimoriadne chutné počas chladných jesenných a zimných večerov. Kto sa nechá zlákať?
Hoci masový zber húb ešte len príde, už teraz sa oplatí zistiť, ako môžete predĺžiť ich trvanlivosť a chuť. Neskrývame sa tým, že jednou z najlepších a najúčinnejších metód je marinovanie. Správne pripravená marináda dokáže dodať plodom lesného podrastu mimoriadnu vôňu a povzbudiť naše chuťové poháriky.
Huby marinované v aromatickej marináde s korením. Lahôdka, na ktorú sa tak skoro nezabudne
Na marinovanie sú vhodné všetky druhy húb – tie jedlé. Zo skúseností však vieme, že nasledujúca marináda sa najlepšie hodí na bedle, hlivy, hríby, kozáky, kuriatka, podpinky a masliaky. Takáto chuťovka je vždy vítaná, a to tak na večierkoch s priateľmi, ako aj na vianočnom stole. Marinovanie húb je triviálne, takže ho zvládne každý.
Prísady na marinádu:
- 800 ml vody,
- 200 ml 10 % octu,
- 2 PL cukru,
- 1 lyžička horčičných semienok,
- 1 lyžička čierneho korenia,
- 9 zrniek nového korenia,
- 4 bobkové listy,
- čajová lyžička klinčekov,
- čajová lyžička soli.
Ďalšie zložky:
- 2 kg húb,
- 2 malé cibule.
Marinované huby. Spôsob prípravy
Začnite prípravou octovej marinády. V hrnci priveďte vodu a ocot do varu. Pridajte cukor, soľ, korenie, bobkový list, horčicu, nové korenie a klinčeky a miešajte, kým sa nerozvarí.
Očistite huby od zeminy a machu a dôkladne ich opláchnite. Nakrájajte ich na menšie kúsky, aby sa neskôr ľahko zmestili do pohárov. Cibuľu umyte, ošúpte a nakrájajte na plátky. Ďalším krokom je varenie húb a cibule. Ide o dôležitý krok, ktorý by sa nemal vynechať zo zdravotných a chuťových dôvodov.
Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a potom pridajte huby a cibuľu. Prikryté varte niekoľko minút. Potom ich sceďte a vložte do vopred sterilizovaných pohárov. Všetko zalejte vriacou korenenou marinádou. Uistite sa, že bobkové listy a všetky semená sú viac-menej rovnomerne rozmiestnené po pohároch.
Nakoniec poháre obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Po určitom čase ich opäť otočte a umiestnite na chladné, tienisté miesto, napríklad na policu v pivnici alebo v komore.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť paradajkovú šťavu na zimu? Takáto vitamínová bomba je užitočná pri prechladnutí
Domáci pikantný kečup z cukety. Je šialený a potrebujete len pár ingrediencií
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.