16.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova).
Huby, huby, huby. Od polovice leta do neskorej jesene sú hlavnou témou na webových stránkach o varení. Nadšenci varenia sa prehrabávajú internetom a hľadajú tie najlepšie možné recepty. Máme pre vás hubovú klasiku, ale trochu vylepšenú. Veď nie každý pridáva tieto suroviny do omáčok a práve ony účinne vystupňujú chuť.
Táto omáčka je hitom každej sezóny. To všetko vďaka dvom prísadám
Huby v smotanovej omáčke sú jedným z najlepších spôsobov, ako môžete použiť kúsky kúpené na trhu alebo nazbierané v lese. Recepty na tento pokrm sa často obmedzujú len na niekoľko základných surovín a minimum korenia – soľ a korenie. Niekedy je ich malé množstvo výhodou, ale v tomto prípade by sme chceli navrhnúť niečo, čo rozhodne zvýrazní chuť húb v smotane. Sú to:
- obľúbená rastlina so známymi liečivými vlastnosťami, t.j. cesnak,
- a aromatické korenie, ktoré sa výborne hodí k hubám, t.j. tymián.
S týmito dvoma ďalšími prísadami budú huby v smotanovej omáčke chutiť ešte lepšie ako zvyčajne. Chcete si to vyskúšať? Vyskúšajte recept nižšie.
Recept na huby v smotanovej omáčke
Ingrediencie:
- asi 500-600 g lesných húb (najlepšie čerstvých),
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 cibule,
- 500 ml kyslej smotany,
- maslo,
- 2-3 vetvičky tymiánu,
- soľ a korenie podľa chuti.
Predtým, ako začnete pripravovať omáčku, musíte si správne pripraviť huby. Očistite ich, osušte a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu nakrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte trochu tuku a cibuľu opekajte, kým pekne nezesklovatie. Pridajte huby, zvýšte teplotu a niekoľko minút ich smažte, kým nezískajú peknú farbu.
Keď huby zhnednú, pridajte smotanu a znížte teplotu na panvici. Pridajte nastrúhané strúčiky cesnaku. Dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a pridajte tymián. Nechajte dusiť približne sedem minút. Občas premiešajte.
Takto pripravené huby v smotanovej omáčke sú veľmi univerzálne. Dajú sa jesť ako samostatné jedlo aj ako príloha k cestovinám (ľubovoľného tvaru, záleží na vašich preferenciách), mäsu (napr. kuracím prsiam), zemiakovým knedliam alebo ryži. Veľmi dobre sa hodia aj k zemiakom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto pripravené cestoviny môžu zlomiť srdce každého Taliana. Radšej použite tento šikovný trik
Paradajková krémová polievka, ktorá prekoná ostatné. Najlepšie chutí s týmto druhom zeleniny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.