Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Nehádžte zeleninu do vývaru takýmto spôsobom. Použite niekoľko trikov a bude to olizovanie prstov

16.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova). Vývar je jednou z polievok, ktoré sa najčastejšie objavujú na slovenských stoloch. Jej príprava sa na prvý pohľad zdá jednoduchá a priamočiara, ale...

16.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova).

Vývar je jednou z polievok, ktoré sa najčastejšie objavujú na slovenských stoloch. Jej príprava sa na prvý pohľad zdá jednoduchá a priamočiara, ale aromatický vývar, ktorý poteší svojou chuťou, si vyžaduje pozornosť na niekoľko detailov. Príklad? Kedy do vývaru vložiť zeleninu.

Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova

Vývar je základom nielen nedeľného obeda v mnohých slovenských domácnostiach. Vývar je však základom aj pre iné jedlá. Jedným z príkladov je paradajková polievka pripravená z vývaru. Mohlo by sa zdať, že vývar nie je nič zložité a jeho varenie nespôsobí žiadne problémy. Ukazuje sa, že nedostatočná pozornosť a jedna chyba môžu spôsobiť, že vývar bude zakalený a bez chuti. Zistite, ako uvariť lahodnú a chutnú polievku a kedy do vývaru pridať zeleninu.

Čo môžete urobiť, aby vývar nebol zakalený? Nerobte túto chybu

Vývar, podobne ako zeleninový šalát, sa v mnohých domácnostiach pripravuje rôznymi spôsobmi a jeho chuť vás môže zakaždým prekvapiť. A hoci základný recept je jasný, konečný výsledok môže byť úplne odlišný v závislosti od toho, kto ho varí. Vplyv na to má nielen použité mäso, korenie alebo zelenina, ale aj poradie, v akom sa jednotlivé ingrediencie do polievky pridávajú.

Nevydarený vývar, ktorý je zakalený a bez chuti, je často výsledkom niekoľkých jednoduchých chýb. Ak ste do hrnca nahádzali mäso a zeleninu, zaliali ho vlažnou vodou a varili na silnom ohni, už viete, že polievka bola sklamaním. Aby sa vývar nezakalil, nezabudnite mäso zaliať studenou vodou a varte ho na čo najnižšom ohni približne dve hodiny. Počas toho odstraňujte penu, ktorá sa tvorí na vrchu vody. Pomalé varenie pomôže zvýrazniť chuť a vôňu. To však nie je všetko.

Kedy pridať zeleninu do vývaru? Správny okamih je dôležitý

Zelenina je predsa dôležitou zložkou vývaru. Aj ona by mala ísť do hrnca v správnom čase. Ak ju pridáte príliš skoro, začne sa rozpadávať a polievka bude zakalená. Na druhej strane, príliš neskoro nedodá vývaru potrebnú chuť. Kedy pridať zeleninu do vývaru? Najlepší čas na to je približne hodinu pred koncom varenia. Mrkvu ani petržlen nemusíte lúpať, stačí ich dôkladne vydrhnúť. Pridajte ich aj celé.

Akú zeleninu pridať do vývaru, aby sa zvýšila jeho chuť? Vďaka nim bude chutnejší

Základný recept na vývar je triviálny. Stačí vám kúsok póru, petržlenová vňať, časť koreňa zeleru a niekoľko mrkiev. Pomery jednotlivých druhov zeleniny ovplyvňujú chuť, preto si pokusom a omylom nájdite ten správny. Ak chcete chuť vývaru ozvláštniť, môžete do hrnca vhodiť ďalšie prísady. Kúsok hlávkovej kapusty (asi 1/8 hlávky) dodá polievke jemnú chuť. Niekoľko sušených húb obohatí chuť, pretože majú veľa umami – piatej chuti, ktorá dodáva jedlu hĺbku. Niektorí ľudia pridávajú aj kúsok malej paradajky, ktorá dodá polievke farbu. Hĺbku chuti, vôňu a farbu dodá vývaru aj cibuľa opražená na plynovom sporáku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Lacná, rýchlá a senzačnej chuti. Rodina ju zje a jeden hrniec nestačí

V tomto období je najvhodnejší čas na to, aby ste ich na zimu uzavreli do pohárov. Tento šalát zaujme zakaždým


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov